Čarobni december - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Dostopne sprehajalne poti

Čarobni december
Čarobni december. Vir: Adobe Stock.

Praznične luči

December je mesec številnih praznikov, razlogov za druženje in veselje. Hkrati pa je to tudi mesec, ko nas tema preseneti iz dneva v dan ob zgodnejši uri. Zato ni presenetljivo, da nam ta dolg mesec polepšajo tudi številne praznične luči vseh oblik. Mesta so praznično okrašena in vsi se že ob prvem mraku z veseljem odpravimo gledat lučke.

Naslov letošnje novoletne okrasitve v glavnem mestu je »Splošni um – duh skupnosti. Projekt koncepta okrasitve Ljubljane, katerega avtor je Urban Modic, sestavlja približno 850 skulptur in likov, ki so posvečeni vsem, ki živijo z multiplo sklerozo.

Prav posebno mesto pri prazničnih lučeh zagotovo pripada Mozirskemu gaju, kjer je tudi letos v že 7. Božični bajki zagorelo kar 1.700 000 luči. Kot vsako leto, božična bajka prinaša sporočilo upanja, ljubezni in pozitivizma ter ustvarja nove zgodbe.

Nič manj vas ne bo navdušil Večerni sprehod med lučkami v Arboertumu Volčji Potok, kjer letos predstavljajo prav posebno novost. 25 metrov dolg tunel, kjer se barva lučk postopno spreminja, tako da vsak korak ustvari nov pogled, nove barve in občutek, da smo v kristalni palači. Še posebej smo veseli najnovejše pridobitve arboretuma in to je brezplačna izposoja invalidskega vozička, zaradi česar je letošnji praznični ogled še toliko bolj dostopen.

Postojnska jama je neverjetna že sama po sebi, praznično osvetljene dvorane, ki vas bodo presenetile tudi z živimi jaslicami, pa dajejo naravnim lepotam jame še poseben magičen občutek.

Božični in novoletni sejmi

V večini mest ne gre brez praznično okrašenih stojnic. Od Miklavževih do božičnih in novoletnih sejmov, kjer boste našli sladke dobrote, domače in rokodelske izdelke ter unikatna darila izpod rok različnih ustvarjalcev in obrtnikov. Zagotovo nikjer ne bodo manjkale tudi gostinske hišice s kuhanim vinom, toplim čajem, vročo čokolado ter raznoliko ponudbo jedi.

V Ljubljani so Praznični sejmi razpršeni po starem mestnem jedru, na Jezerski promenadi blejskega jezera vas čaka Zimska pravljica, v Celju se lahko odpravite v Zakladnico daril, božično novoletni sejem boste našli v parku hotela Kempinski Palace v Portotožu, božični sejmi so tudi v starih mestnih jedrih Kranja, Ptuja in praktično vseh mestih v Sloveniji. Večina sejmov je dostopna tudi gibalno oviranim.

Jezerska promenada Bled
Zimska pravljica na Jezerski promenadi blejskega jezera. Vir: Turizem Bled.

Praznična drsališča

V prazničnem času se odprejo številna drsališča, ki okrašena s pisanimi lučkami in božičnim okrasjem pričarajo pravo zimsko vzdušje ter poskrbijo za dodatno zabavo. Drsalke si boste lahko nadeli v Kopru, kjer v okviru Fantazime deluje drsališče v Taverni. V Novem mestu se boste lahko preizkusili na ledeni ploskvi s površino kar 300 kvadratnih metrov. V Kranju ga boste našli na Slovenskem trgu, na drsališču v Mestnem parku Celje pa bo na ogled predstava na ledu Kraljestvo pravljic. Pravljično drsališče boste našli tudi na Mestni tržnici na Ptuju, pa v Kamniku, v drevoredu Martina Luthra v Murski Soboti in še kje.

Advent Novo mesto
Advent, Novo mesto. Vir: Zavod Novo mesto.

Čarobna ponudba za najmlajše

Mesec december je čaroben za vse nas, za naše najmlajše pa je res pravljičen. Prav v vsakem mestu otroke čaka posebna ponudba, ki jih bo naravnost očarala. V centru Moravskih Toplic in v Kopru, pa verjetno še kje, so odprli Božičkovo pisarno. Božičkov nabiralnik pa boste našli v centru mesta v Slovenj Gradcu. Ko boste v Pravljičnem Celju, nikakor ne smete mimo Pravljične dežele. Na Miklošičevi ulici na Ptuju vas čaka Pravljični vrtiljak, v Ljubljani bodo ustvarjali v Čarobnem gozdu, vsekakor morate zaviti tudi na Gornji trg, ki bo prizorišče živahnih in pisanih nastopov uličnega gledališča Ane Mraz. Zabave, ustvarjalnih delavnic, pravljičnih uric, voženj s kočijo, prihod Božička, pravljičnih vil, ledenih kraljic … je toliko v naših mestih, da jih vseh res ne moremo našteti.

Pravljično Celje.
Pravljično Celje. Vir: Zavod Celeia Celje.

Veselo dogajanje

V mesecu decembru je toliko zabav, koncertov in drugih dogodkov, kot v nobenem drugem mesecu v letu. Nemogoče je, da bi vse navedli, še bolj nemogoče, da bi vse obiskali, zato jih bomo omenili le nekaj.
Zagotovo ena večjih atrakcij letos v štajerski prestolnici je Panoramsko kolo. Če greste v Maribor, si ga je vredno vsaj ogledati od spodaj, saj žal ni dostopen gibalno oviranim. Pa tudi ovinek do Hiše stare trte na Praznično ponudbo penin in kuhanega vina v Hiši Stare trte se splača narediti. Če vam bo prehladno, vas v Celju vas vabijo na Vročico – Festival vročih pijač in okusov, še posebej vesel pa bo Prešerni december v Kranju. Nikar ne ostanite doma. Pustite, da vas praznično rajanje ujame in odnese med prijatelje na mestne ulice.

Panoramsko kolo v Mariboru.
Čarobni december v Mariboru. Vir: Zavod za turizem Maribor.

3, 2, 1 … Srečno!

Otroci se bodo veselili novega leta že malo prej. V kar nekaj mestnih središčih so zanje pripravili otroška silvestrovanja. V novo leto bodo malčki lahko veselo skočili v Ljubljani, Celju, na Ptuju, v Kranjski gori, v Zrečah, na Bledu in v Kočevju z Romano Kranjčan ter verjetno še kje.

Množične silvestrske zabave bodo v vsakem mestu. Če se boste odločili za skok v novo leto na prostem, se odpravite pravi čas in si zagotovite parkirna mesta. Še posebej, če boste iskali označena parkirišča za gibalno ovirane, ki so lahko hitro zasedena. Večina mestnih jeder je dostopna tudi gibalno oviranim. Vsi, ki ga imate, ne pozabite na Eurokey, saj so po navadi lokali v mestnih jedrih na silvestrsko noč zaprti ali pa prenatrpani in dostikrat tudi nedostopni.

Kljub temu da je zaradi številnih razlogov ognjemetov iz leta v leto manj, lahko njihove živobarvne čipke v določenih mestih še vedno opazujete. In zakaj se pri tem ne bi podali na nekoliko manj običajna mesta, ki ponujajo najboljši razgled in so malo manj hrupna.

Popestrite si dolge in mrzle decembrske dni ter se naužijte razkošnih prazničnih luči. Naj te v naša srca prinesejo toplino in dobro voljo. Utrinke s svojih ogledov lahko delite tudi z nami.