Začenjajo se zimske paralimpijske igre - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Začenjajo se zimske paralimpijske igre

Zimske paralimpijske igre
Začenjajo se zimske paralimpijske igre. Na fotografiji sta obe uradni maskoti zimskih olimpijskih, Bing Dwen Dwen (levo), in paralimpijskih iger, Shuey Rhon Rhon (desno). Vir: ⒸBeijing 2022, Uradna stran prireditve www. paralympic.org.

Danes, 4. 3., se začenjajo že 13. zimske paralimpijske igre, ki bodo do 13. marca potekale v Pekingu. Parašportnice in parašportniki s celotnega sveta se bodo merili v šestih športnih panogah, in sicer v alpskem smučanju, teku na smučeh, biatlonu, hokeju, deskanju in curlingu. Najboljši tekmovalci bodo prejeli 78 kompletov kolajn. Našo državo bo zastopal odlični paraalpski smučar Jernej Slivnik, ki je januarja na svetovnem prvenstvu v parasmučanju dosegel 4. mesto v slalomu in 7. mesto v veleslalomu. Na paralimpijskih igrah bo nastopil že drugič, 10. 3. se bo pomeril v veleslalomu, 12. 3. pa v slalomu. V Peking se med drugim odpravlja s trenerjem Romanom Podlipnikom, s katerim sodelujeta že zadnjih 5 let. Preberite si tudi objavo s podrobno predstavitvijo Slivnika na naših novicah.

Zgodovinski dogodek

Peking je prvo mesto, ki bo gostilo tako poletne kot zimske olimpijske in paralimpijske igre v zgodovini. Olimpijske igre je gostil že leta 2008, a so se takrat tu odvijale poletne olimpijske in paralimpijske igre. V namen priprave iger so tudi vsi grajeni objekti ter njihova okolica popolnoma brez arhitekturnih ovir ter v celoti dostopni. Hkrati pa so obnovili ter v dostopne spremenili tudi kar 289 000 predhodnih objektov na lokaciji ter dostopna sedišča povečali za štirikrat.

Zimske paralimpijske igre zaznamuje maskota s simbolom topline

Maskota zimskih paralimpijskih iger se imenuje Shuey Rhon Rhon. Predstavlja križanca med človeško (otroško) postavo ter značilno kitajsko rdečo lanterno. Kot pravijo na uradni strani, se Shuey Rhon Rhon veseli sprejemanja prijateljev z vsega sveta na mega dogodku. Iz njegovega srca izžareva sijaj, ki nakazuje na pozitivnost. Hkrati pa simbolizira navdihujočo toplino, prijateljstvo, pogum in vztrajnost para športnikov, ki vsak dan osvetlijo sanje milijonov.

Kitajska lanterna je že več tisoč let star kulturni simbol, povezan z žetvijo, praznovanjem, blaginjo in svetlostjo. Kitajci rdečo barvo posebej cenijo, velja za najbolj ugodno barvo, ki je hkrati tudi praznična. Glede na to, da igre sovpadajo tudi s približno ene mesec dolgim praznovanjem kitajskega lunarnega novega leta, je izbira vsekakor primerna. Shuey Rhon Rhon vsebuje marsikatero simboliko, ki se naslanja na kitajsko kulturo. Poleg glavnega dela lanterne iz rdečega papirja,vsebuje še Ruyi okraske, golobice, ikonični nebeški tempelj, simbol Pekinga, ter sneg, ki simbolizira mir, prijateljstvo in srečo.

Na sneg se nanaša tudi njegovo ime, saj je izgovorjava njegovega imena enaka kot kitajski znak za sneg. Prvi Rhon v imenu pomeni vključitev, sprejemanje, drugi Rhon pa stopiti, zliti se, ogrevati. Celotno ime izraža željo po večji vključenosti oseb z oviranostmi ter več dialoga in razumevanja med kulturami sveta.

Zimske paralimpijske igre - maskota
Maskota zimskih paralimpijskih iger Shuey Rhon Rhon. Vir: ⒸBeijing 2022, uradna spletna stran prireditve www. paralympic.org.

Več informacij najdete na uradni spletni strani paralimpijskih iger ter na spletni strani Zveze za šport invalidov.

Nazaj