Spoznaj našega paralimpijca: Jernej Slivnik - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Spoznaj našega paralimpijca: Jernej Slivnik

Jernej Slivnik. Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije, Slovenski paralimpijski komite.

Naš edini predstavnik na letošnjih zimskih paralimpijskih igrah v Pekingu, ki bodo potekale od 4. do 13. marca, je 21-letni Hrušičan Jernej Slivnik. Mladenič, ki je na invalidskem vozičku pristal po hudi avtomobilski nesreči leta 2006, ni obupal, temveč se je z veliko mero borbenosti ponovno podal v športne vode. Smučarsko pot je začel na klasičnih alpskih smučeh, po poškodbi pa jo nadaljeval na prilagojenih smučeh, t.i. monoskiju.

Smučanje je že od majhnega njegova ljubezen, saj je na smučeh samostojno stal že pri dveh letih, velika želja po uživanju na zasneženih strminah pa ga je nesreči navkljub kmalu pripeljala na pot profesionalnega paraalpskega smučarja. Pri devetih letih se je udeležil predstavitvenega tabora za invalide, ki ga je v Kranjski Gori organiziral nekdanji slovenski paralimpijec Gal Jakič, kjer se je tudi prvič srečal s prilagojeno smučarsko napravo. Kljub temu, da se je prej uspešno preizkusil tudi v plavanju, streljanju, namiznem tenisu in košarki, se je prav na smučarskem kampu za invalide dokončno zavezal parasmučanju.

Svojo tekmovalno pot je pri 15. letih začel na najboljši možen način – z zmago na mednarodnem tekmovanju mladincev na Nizozemskem. Jernej sedaj nastopa tako v evropskem prvenstvu, kjer ima dve tretji mesti v slalomu, kot tudi v elitni konkurenci svetovnega pokala, kjer je najboljšo uvrstitev dosegel lanskega decembra z 8. mestom na slalomu v St. Moritzu. Nastopil je tudi na dveh svetovnih prvenstvih, na prvem leta 2019 v Kranjski Gori in Sella Nevei je bil 10. v slalomu in 17. v veleslalomu, na zadnjem svetovem prvenstvu v Lillehamerju na Norveškem januarja 2022 pa je osvojil izjemno 4. mesto v slalomu in 7. v veleslalomu.

Jernej Slivnik pred drugim vrhuncem letošnje zime

Želja po nastopu na olimpijskih igrah se je v njem zbudila že kmalu po pričetku profesionalne poti in prav uvrstitev na zimske paralimpijske igre v Pjongčangu 2018 danes šteje med svoje največje dosežke. Kljub poškodbi je tam pri svojih rosnih 18. letih zasedel 12. mesto, kar je tudi najboljši slovenski rezultat na zimskih paralimpijskih igrah doslej. Na prihajajočih igrah, ki bodo zanj torej druge po vrsti, bo Jernej nastopil v veleslalomu, 10. 3., in slalomu, 12.3. Vodja slovenske odprave na 13. paralimpijskih igrah, ki je v Peking odpotovala včeraj, je Roman Jakič, Jerneja pa spremljajo še njegov trener Roman Podlipnik, pomočnik trenerja Tomaž Miklavčič, fizioterapevtka Manca Marc Globevnik, zdravnik Tom Cvetkovič in Gal Jakič (PR).

Slovenska odprava. Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije, Slovenski paralimpijski komite.

Na srečo pandemija koronavirusa njegovih priprav na paralimpijsko sezono ni pretirano ovirala, saj je dobro izkoristil lansko poletno obdobje in uvod v sezono. S trenerjem Romanom Podlipnikom, s katerim sta sodelovanje začela že na jeseniški gimnaziji, sta dobro načrtovala formo za prvi letošnji vrhunec sezone v Lillehamerju, podobno pa seveda upata tudi za prihajajoče igre. Jerneju ne manjka potrpežljivosti in vztrajnosti, zato je tudi njegov napredek viden iz leta v leto. Čeprav so po njegovih besedah paralimpijske igre “krona kron« in so tam na kupu zbrani najboljši športniki sveta, je glede na vloženo trdo delo možen tudi zelo viden rezultat.

Njegovo življenjsko pot si lahko ogledate tudi v navdihujočem videospotu Kdo prav da ne morem, v katerem je kot prvi junak sodeloval v projektu Junaki naših ulic, ki skozi poezijo, glasbo in videoprodukcijo pripoveduje resnične življenjske zgodbe.

Jerneju Slivniku želimo veliko uspeha na njegovih drugih paralimpijskih igrah, k spremljanju njegovih voženj 10. in 12. marca pa vabimo tudi vse vas. Navijajmo skupaj!

V naslednjih dneh ne zamudite tudi naše novice o začetku zimskih paralimpijskih iger v Pekingu, pred tem pa vas vabimo k branju predstavitev drugih slovenskih paralimpijcev Luke Trtnika, Aneja Dopliharja, Tima Žnidaršiča Svenška, Dejana Fabčiča, Frančka Gorazda Tirška, Franca Pinterja Anča in Henrika Planka.

Nazaj