Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Vavčer spet podaljšan!

Vavčer le še do konca leta
Vir: Mikhail Nilov na Pexels.

Za koriščenje lanskih turističnih bonov – vavčerjev imate po novem čas do junija 2022, ne le slaba dva meseca, kot so napovedovali še pred nekaj dnevi. Oktobra je Vlada Republike Slovenije namreč sporočila, da starih ne bodo podaljševali. Trenutno to velja le za stari vavčer, letošnji (BON21) je trenutno še vedno le do konca leta, a je lahko podaljšan s sklepom. Novih še vedno ne načrtujejo. Neporabljenih turističnih bonov je trenutno še za 200 milijonov evrov. Kot navaja časnik Delo, to pomeni 64% koriščenih vavčerjev iz leta 2020 in le 44% letošnjih. Vavčer lahko koristite na naslednje načine.

Kje lahko unovčim vavčer?

Glede na to, kateri vavčer želite koristiti in za kakšno vrsto ponudbe, imate več spodaj naštetih in opisanih možnosti.

  1. Nočitev ali nočitev z zajtrkom v nastanitvenem obratu
    Tu lahko koristite oba bona, turistični bon za leto 2020 (TB) ali vavčer za leto2021 (BON21). Pri tem novi bon ne omogoča koriščenja v nastanitvah ponudnikov, kjer glavna dejavnost ni registrirana na področju turizma oziroma kot ena izmed zakonsko predpisanih SKD dejavnosti. Priporočamo, da to predhodno preverite že ob sklenitvi rezervacije. V času nastanitve je potrebno izpolnjevanje trenutno veljavnih vladnih epidemioloških predpisov in NIJZ smernic, trenutno pogoja PCT. Pri tem je starostna meja za to obvezo 12 let.
    Ponudniki so vsi poslovni subjekti, ki so na dan unovčenja bona vpisani v Poslovni register Slovenije (PRS), kot izvajalci dejavnosti nastanitvenih obratov v Registru nastanitvenih obratov (RNO) ali imajo dovoljenje za opravljanje določene dejavnosti. Gre za dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov, počitniške domove in letovišča, turistične kmetije s sobami, registrirane ponudnike zasebnih sob gostom, planinske domove in mladinska prenočišča, avtokampi in ponudniki taborov ter druge nastanitve za krajši čas.

2. Turistična in kulturna ponudba, šport in rekreacija ter gostinska ponudba
Glede na to, da v prvotnih objavah ni bilo veliko govora o gostinskih dejavnostih, le malo ljudi ve, da lahko novi vavčer koristite tudi kot dobroimetje za ponudbo v nekaterih restavracijah.
Ponudniki pri tem sklopu morajo biti prav tako vpisani v Poslovni register Slovenije (PRS), nudijo pa lahko: sladkovodno ribištvo, trgovino na drobno v specializiranih prodajalnah s knjigami, obratovanje žičnic, gostinske nastanitvene dejavnosti, dejavnost strežbe jedi in pijač, kinematografsko dejavnost, dajanje lahkih motornih vozil v najem in zakup, dajanje športne opreme v najem in zakup, dajanje vodnih plovil v najem in zakup, dejavnost potovalnih agencij, dejavnost organizatorjev potovanj, rezervacije in druge, s potovanji povezane dejavnosti; organiziranje razstav, sejmov, srečanj; izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju športa in rekreacije; izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju kulture in umetnosti, Umetniško uprizarjanje, spremljajoče dejavnosti za umetniško uprizarjanje, obratovanje objektov za kulturne prireditve, dejavnost muzejev, dejavnost botaničnih in živalskih vrtov, varstvo naravnih vrednot; dejavnosti športnih klubov, obratovanje fitnes objektov, druge športne dejavnosti, dejavnost zabaviščnih parkov, dejavnost smučarskih centrov in druge nerazvrščene dejavnosti za prosti čas.
V kolikor na dan unovčitve bona opravlja najmanj eno izmed navedenih dejavnosti, je lahko ponudnik teh storitev tudi nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji.
Ali ponudniki ustrezajo pogojem, lahko za novi bon preverite tudi na portalu eDavki.

Vavčer lahko izkoristite tudi za nakup knjig
Vir: Pixabay.

Pri tem je dobro vedeti, da po novih odlokih javne kulturne prireditve niso dovoljene na odprtih javnih površinah, dovoljene pa so v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask, pri čemer mora biti med uporabniki eno sedišče prosto, vsi udeleženci pa morajo izpolnjevati pogoj PCT. Javne športne prireditve so dovoljene le, če se izvedejo na prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask, pri čemer mora biti med uporabniki eno sedišče prosto, vsi udeleženci pa morajo izpolnjevati pogoj PCT.

Do vavčerjev so upravičeni vsi državljani, ki imajo v Sloveniji prijavljeno stalno bivališče. Novi turistični bon oziroma vavčer ima sicer nižjo vrednost od lanske, ki je za polnoletno osebo znašala 200 € in znaša sedaj 100€, za mladoletno pa 50€. Do maja jih ni unovčila še več kot polovica Slovencev. Največ vavčerjev je bilo sicer izkoriščenih v obalno-kraški in gorenjski regiji. Vavčerje je možno koristiti izključno na ozemlju Republike Slovenije.

Kako koristim bon?

Vavčer je kot dobroimetje vpisan v informacijski sistem Finančne uprave Republike Slovenije – FURS (eDavki) in ga ne prejmete po pošti. Tam lahko tudi preverite, če ste do bonov upravičeni in koliko imate še dobroimetja na njih (pripravite svojo davčno številko). Turistični boni so z določenimi izjemami prenosljivi med ožjim sorodstvom, pri čemer je potrebno predhodno izpolniti obrazec (ta ali ta), a jih je možno prenesti le enkrat in v celotni vrednosti. Izkoristite jih lahko sicer v več delih.

Priporočamo, da koriščenje vavčerja navedete že ob predhodni rezervaciji nastanitve, saj ponudnik bona ni dolžan sprejemati. Sicer pa to sporočite ponudniku najkasneje na dan prijave ob vašem prihodu. Ob tem ponudnik v informacijski sistem FURS-a vnese vaše podatke, na podlagi katerih FURS ponudniku izplača znesek storitve, vam pa odšteje dobroimetje. Izplačilo bona v denarju seveda ni mogoče.

Za koriščenje bona potrebujete svoj osebni dokument ter izpolnjen obrazec, ki ga najdete na FURS-ovi strani. Portal eDavki najdete tudi v obliki mobilne aplikacije.

Če še ne veste, za kaj bi vavčerje uporabili, se na našem seznamu dostopne ponudbe skriva ogromno možnosti. Hkrati pa kot rečeno, novi boni veljajo tudi za področje gostinske ponudbe, kulture, športa in rekreacije.

Še več informacij:

Nazaj