Strokovni posvet o trajnostnih dogodkih v Planici - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Strokovni posvet o trajnostnih dogodkih v Planici

Damjana Golob Lavrič, Cene Prevc in Domen Kaiser. Vir: Janja Repar.

Strateški svet OK Planica je skupaj z Umanotero, slovensko fundacijo za trajnostni razvoj, v sredo, 1. marca 2023, organiziral strokovni posvet o trajnostnih športnih dogodkih, na katerem so skupaj z Mednarodno smučarsko zvezo in drugimi organizacijami opozorili na pomen iskanja trajnostnih rešitev pri prirejanju športnih dogodkov.

Vodja strateškega sveta OK Planica Maja Zalaznik in direktor Nordijskega centra Planica Franci Petek sta včeraj v Planici na posvetu najprej podpisala trajnostno zavezo za Nordijski center Planica, ki je korak v smeri ohranitve neokrnjene narave in centra za bodoče generacije. Cilj je izboljšanje trajnostnega delovanja na ekonomskem, družbenem, energetskem in okoljskem področju. Udeležence je nagovoril tudi ambasador trajnosti Cene Prevc, ki si želi, da bi narava po končanem svetovnem prvenstvu ostala takšna, kot je bila prej.

Udeležence je nagovoril tudi ambasador trajnosti Cene Prevc. Vir: Janja Repar.

Strokovni posvet

Posvet so otvorili z nizom predstavitev in razprav o tem, kaj konkretno trajnostni dogodki sploh so in kako jih udejanjiti v praksi. Prvo predstavitev sta izvedla Manca Jurca in Ismael Leitmannstetter iz organizacije ClimatePartner, v kateri pripravljajo tudi izračun ogljičnega odtisa prvenstva v Planici. Primere dobrih praks je nato najprej predstavil Miha Lesjak, skrbnik trajnosti FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju 2023, ki je izpostavil predvsem pomembnost skrbne priprave zelenega akcijskega načrta za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, ki bi organizatorje podpiral pri organizaciji dogodkov na bolj okolju prijazen in družbeno odgovoren način, dostopen vsem, tudi osebam z oviranostmi.

Kot primer dobre prakse so izpostavili tudi letošnje evropsko prvenstvo v nogometu za ženske. Gašper Pavli, kreativni direktor agencije Sport Media Focus in koordinator za trajnostnost na največjem mednarodnem ženskem športnem dogodku pri nas doslej, EHF evropskem prvenstvu v rokometu za ženske, ki je potekalo jeseni 2022 v Ljubljani, je prepričan, da gre pri organizaciji dogodkov na bolj trajnostni način za proces nenehnega učenja in izboljševanja.

Organizatorji svetovnega prvenstva v Planici so v letu 2023 uvedli več trajnostnih ukrepov, s katerimi želijo zmanjšati ogljični odtis. Da bi zmanjšali vpliv dogodkov na okolje, lahko obiskovalci Planice med drugim brezplačno uporabljajo javni prevoz do Planice, ki vključuje vlake iz vseh koncev države do Jesenic, krožni prevoz z avtobusom do Kranjske Gore in naprej do Planice.

Udeleženci posveta so si na koncu ogledali tudi tekme svetovnega prvenstva. Vir: Janja Repar.

Okrogla miza

Srečanje so po predstavitvah primerov dobrih praks nadaljevali z okroglo mizo, ki jo je moderirala Maja Zalaznik, udeležili pa so se je: Jenny Wiedeke, direktorica FIS Communications; Maša Klemenčič, vodja Zelene sheme Slovenske turistične organizacije; Stefan Krauß, podpredsednik za zimske športe, Infront Sports & Media; Gorazd Čad, soustanovitelj Convente in direktor Toleranca marketinga; Jonas Sonnenschein, vodja projektov v Umanoteri in Johanna Pirinen iz trajnostnega podjetja Stora Enso.

Srečanje strokovnjakov iz športnih zvez, akademske in poslovne sfere ter javnega sektorja je potekalo v Nordijskem centru Planica, udeležili pa sta se ga tudi predstavnici Zavoda Brez ovir, Damjana Golob Lavrič in Janja Repar. Med udeleženci so bili tudi različni organizatorji mednarodnih, nacionalnih in lokalnih dogodkov, predstavniki občin, podjetij in civilnodružbenih organizacij.

Oglejte si, kako je Nordijski center Planica dostopen osebam z oviranostmi:

Nordijski center Planica

Kranjska Gora z okolico

Celoten opis
Nazaj