Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Novela zakona o osebni asistenci (ZOA) sprejeta

Novela Zakona o osebni asistenci (ZOA) sprejeta
Vir: Pixabay.

Kot smo že napovedovali (1, 2), je bila novela zakona o osebni asistenci (ZOA) 20. oktobra 2021 sprejeta. Enoglasno jo je podprlo 50 poslancev Državnega zbora.

Odslej bodo izvajalci osebne asistence lahko le humanitarne organizacije, organizacije za samopomoč in invalidske organizacije z vsaj dveletnimi izkušnjami izvajanja osebne asistence. Pri tem morajo namesto dosedanjih 5 imeti vsaj 10 uporabnikov in zagotavljati usposabljanje ter imeti strokovno vodjo osebne asistence. Izobraževati se bodo morali odslej tudi uporabniki. Samostojni podjetniki (posamezniki) ne morejo biti več izvajalci osebne asistence, saj je ta nepridobitna dejavnost, lahko pa delujejo kot podizvajalci. Osebna asistenta znotraj družine bosta lahko le dva družinska člana, po prvotnem predlogu bi bil lahko le en.

Upravičenost do osebne asistence bodo v treh letih znova preverili. Kot poroča časnik Delo, je bilo do avgusta 2021 upravičencev do osebne asistence 3039, osebnih asistentov pa več kot 6300. Strokovne komisije naj namreč ne bi ocenjevale po enotnih merilih. Vsaj en član komisije, ki bo podal mnenje o obsegu ur in vsebini osebne asistence, bo moral izhajati iz uporabnikovega regionalnega oziroma lokalnega okolja.

Po napovedih stranke NSi naj bi se osebna asistenca izključevala z institucionalnim varstvom, družinskim pomočnikom in dolgotrajno bolnišnično obravnavo. Pri tem naj bi nekaj uporabnikov prešlo pod okrilje še ne sprejetega Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki v javnosti že sedaj precej odmeva. Veliko nestrinjanja z njim so izrazili tako stroka kot nevladne organizacije in sindikati.

Osebna asistenca je življenjskega pomena za zagotavljanje neodvisnega življenja oseb z oviranostmi in njihovega vključevanja v družbo. Novela je bila sicer pred sprejetjem večkrat kritizirana kot slabo ter hitro pripravljena in neskladna z drugimi akti. Ali bo res odpravila številne pomanjkljivosti in uporabnikom omogočila boljše življenje kot prejšnja različica zakona, bo pokazal čas.

Še več informacij o ZOA:

Nazaj