Predlog novele Zakona o osebni asistenci danes sprejet - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Predlog novele Zakona o osebni asistenci danes sprejet

Novela zakona o osebni asistenci je bila danes sprejeta
Vir: Business photo created by freepik – www.freepik.com.

Obveščamo vas, da je bila danes na seji vlade sprejet predlog novele Zakona o osebni asistenci, kar smo jo že napovedovali in prinaša številne spremembe tako uporabnikom osebne asistence kot izvajalcem.

Po novem statusa izvajalca osebne asistence ne bodo več mogli pridobiti samostojni podjetniki posamezniki, saj je osebna asistenca neprofitna dejavnost. Izvajalci osebne asistence bodo tako lahko le še humanitarne organizacije in invalidske organizacije s pridobljenim statusom v skladu z zakonom, ki ureja humanitarne organizacije, ali zakonu, ki ureja invalidske organizacije, ter zavodi in društva s pridobljenim statusom delovanja v javnem interesu na področju invalidskega, socialnega varstva ali za opravljanje humanitarne dejavnosti na področju socialnega varstva. 

Pri tem bodo morali izvajalci osebne asistence storitev nuditi najmanj desetim uporabnikom ter zaposliti strokovnega vodjo

Uporabniki, ki so do osebne asistence upravičeni, pa bodo lahko deležni ponovnih ocen. Strokovne komisije so svoje ocene namreč podajale po neenotnih merilih.

Predlog tudi določa, da z namenom večje socializacije in družbene inkluzije osebno asistenco kot osebni asistent odslej lahko izvajata le dva družinska člana.

Zakon naj bi bil sprejet po skrajšanem postopku, kar pomeni, da lahko še več podrobnosti in sprememb pričakujemo že kmalu.

Več informacij o sprejeti noveli ter dodatne informacije o osebni asistenci.

Nazaj