Evropski teden mobilnosti v Mariboru - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Evropski teden mobilnosti v Mariboru

Evropski teden mobilnosti na Glavnem trgu
Vir: Zavod Brez ovir.

V tem tednu poteka Evropski teden mobilnosti, ki namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju trajnostne mobilnosti. Ta je bil včeraj v Mariboru zaznamovan s kupom dogodkov, ki so se dotaknili tudi mobilnosti in dostopnosti storitev osebam z oviranostmi. Na osrednjem dogodku na Glavnem trgu je sodeloval tudi Zavod Brez ovir.

Dogodek se je sicer začel z akcijo “Pridem takoj”. V njej so bili na petih klasičnih parkirnih mestih na Slomškovem trgu nameščeni invalidski vozički, s čimer so motornemu prometu zavzeli parkirno mesto. Opremljeni so bili z besedili v stilu: “Pridem takoj” in “Samo vzamem pa grem”, besedami, ki jih običajno slišijo uporabniki invalidskih vozičkov, ko nekdo zasede njihovo invalidsko parkirno mesto, do katerega sam ni upravičen. S tem so v Svetu invalidov Mestne občine Maribor želeli opozoriti na še vedno perečo mestno problematiko in spodbuditi večjo solidarnost do ranljivih skupin.

Na Glavnem trgu pa je potekal glavni dogodek, pri katerem je sodeloval tudi Zavod Brez ovir. Na trgu se je na devetih stojnicah predstavljalo več podjetij in zavodov, ki nudijo storitve in pomoč osebam z oviranostmi. Zavod Brez ovir je predstavljal osebno asistenco, dostopni turizem, taktilne oznake za slepe in slabovidne ter pripomočke za gibalno ovirane osebe. Med njimi je posebej izstopalo naše bazensko dvigalo Blu one italijanskega proizvajalca DiGi project. To je primerno tako za bazensko uporabo kot uporabo na plažah, je prenosno, odporno na sol in vodo, enostavno za uporabo in zelo varno. Njegova baterija v eni uporabi omogoča kar okrog 100 spustov in dvigov, polnjenje prazne pa poteka le približno 20 minut.

Obiskovalci so lahko praktično preizkusili tudi taktilne oznake, ki slepim in slabovidnim omogočajo samostojnejše in varnejše gibanje. V Zavodu Brez ovir nudimo taktilne oznake vseh vrst in barv, prav tako pa tudi kontrastne trakove in tablice z besedili v tipnih grafikah. V kolikor potrebujete še več informacij o pripomočkih in taktilnih oznakah, nas lahko kontaktirate na komerciala@brezovir.si ali na 070 659 000.

Ogromno zanimanja pa je požela tudi naša ponudba dostopnega turizma, ki omogoča, da lahko vsak poišče ponudbo, ki mu najbolj ustreza. Pri izbiri vam lahko pomagamo tudi s svetovanjem in iskanjem ustreznih ponudb. Kontaktirate nas lahko na turizem@brezovir.si ali na 070 844 744. Celotno ponudbo smo predstavili tudi na Radiu Maribor.

Pri dogodku so med drugim sodelovali tudi podjetje Soča oprema d.o.o., psi vodniki in psi pomočniki, Zadruga Zadrugator, Zveza Sonček, Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, Mariborska kolesarska mreža, Umetnostna galerija Maribor, Srednja šola za trženje in dizajn Maribor, Zavod za turizem Maribor, Mestna občina Maribor, Turistično informacijski center in Svet invalidov Mestne občine Maribor, ki so izvajali tudi vodenja za osebe z oviranostmi po mestnem središču.

Program bo potekal do srede, 22. 9., zato lahko še vedno sodelujete pri nekaterih aktivnostih. Vabljeni tudi v našo mariborsko poslovalnico na Gregorčičevi ulici 13. Tam vam z veseljem predstavimo tudi osebno asistenco, svetujemo glede vloge za odločbo in še več.

Upamo, da bo takih akcij in pobud k večji dostopnosti še več!

Evropski teden mobilnosti – še več informacij:

Nazaj