AKTIVNO ŽIVLJENJE: športne dejavnosti, prilagojene invalidom - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

AKTIVNO ŽIVLJENJE: športne dejavnosti, prilagojene invalidom

športne aktivnosti
Šport izboljšuje kakovost življenja. Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije

Zelo pomembno je, da se tudi gibalno ovirane motivira in spodbuja k vključevanju v športne aktivnosti, predvsem zaradi skrbi za zdravje in samopodobo ter za normalno vključevanje v družbo. Izbrskali smo nekaj športnih aktivnosti, prilagojenih osebam z različnimi oviranostmi.

S športom in rekreacijo se lahko ukvarja vsakdo, saj se za vsakega posameznika športna aktivnost prilagodi glede na njegovo sposobnost in zmožnost. Šport ne sme biti ekskluzivna pravica določene družbene skupine, pač pa priložnost za vse, da se skozi gibanje ali miselne aktivnosti razvijajo glede na svoje zmožnosti. Redne gibalno-športne dejavnosti so namreč ključne za zdravje posameznika. Gibalno ovirani se lahko preizkusijo v različnih športnih panogah, ki so prilagojene invalidom.

Pri organizaciji, zbiranju sredstev in ustvarjanju pogojev za športne aktivnosti oviranih v Sloveniji igra veliko vlogo Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite. Poleg tega pa številne aktivnosti omogočajo tudi društva in zveze posameznih skupin invalidnosti ter medobčinska društva invalidov po Sloveniji in nevladne organizacije, ki imajo v sistem vadbe že vključene gibalno ovirane.

plavanje
V Žusterni se na plaži nahaja bazensko dvigalo. Vir: Mestna občina Koper

Plavanje

Plavanje je športna aktivnost z najmanjšim številom negativnih stranskih učinkov na telo, zato je primerno za vse starostne skupine: od dojenčkov do starostnikov ter prav tako za osebe z invalidnostjo. Je celosten šport, ki lahko skladno razvija in oblikuje telo, izboljša imunski sistem, poveča gibljivost, razbremeni sklepe ter nenazadnje lajša težave z dihali. Tečaje plavanja za invalide nudijo različni plavalni klubi in športna društva (ŠD), na primer Športno društvo Invalid Ljubljana in ŠD Riba.

V poletnih mesecih pa se lahko odpravite na morje, kjer zaplavate v osvežujoči slani vodi. Slovenska obala je lani dobila prvo zunanje bazensko dvigalo za invalide na prenovljeni koprski plaži v Žusterni. Mestna občina Koper je tam z našo pomočjo namestila posebno dvigalo, ki vsem gibalno oviranim osebam omogoča varen in enostaven vstop v morje. Obiščete pa lahko tudi druge obmorske lokacije, kjer imajo vsaj delno poskrbljeno za osebe z različnimi oviranostmi. Kako dostopne so slovenske plaže gibalno oviranim, si lahko preberete v našem prispevku.

kolesarjenje
Prilagojena e-kolesa za invalide v Rogaški Slatini. Vir: Zavod Uvid

Kolesarjenje za invalide

Gibalno ovirani ljudje so še vedno pogosto izključeni iz aktivnosti, kot je kolesarjenje, saj so prilagojena kolesa finančno težko dostopna, obenem pa tudi ni veliko ponudnikov tovrstnih koles. Vendar so v zadnjih letih v nekaterih slovenskih krajih kolesarjenje omogočili tudi za gibalno ovirane ter ljudi z drugimi zdravstvenimi težavami. Pred kratkim so v Rogaški Slatini z nakupom prilagojenih električnih koles nadgradili turistično ponudbo na območju Zgornjega Obsotelja in turizem naredili dostopnejši za vse. Z ureditvijo ponudbe inkluzivnega kolesarjenja z izhodiščem pri Bobrovem centru je invalidom omogočeno kolesarjenje v naravi – na urejeni kolesarski stezi.

Poleg prilagojenih koles v Rogaški Slatini si lahko v Sloveniji invalidi oz. ovirani turisti trenutno izposodijo še:

– tricikel v Turistično informativnem centru v Velenju,

– dva tricikla v Kranju v sistemu javne izposoje,

– pet triciklov (štiri nožne in enega ročnega) in tri električne priklope za invalidske vozičke v Zavodu Ars Viva, ki se nahaja v Podcerkvi v Loški dolini,

– električno tandemsko kolo v Novi Gorici pri Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih.

showdown
Showdown je namizni tenis za slepe. Vir: Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije

Igre z žogo tudi za slepe

V tem sklopu gre za vse igre z žogo, prilagojene invalidom, kot so nogomet, košarka, odbojka sede, golbal in showdown, igra z zvenečo žogo za slepe in slabovidne, tenis, namizni tenis, odbojka, ragbi, golf, boccia – dvoransko balinanje, kegljanje, bowling, vaterpolo itd. Golbal je ekipni šport (igrajo 3 igralci proti 3) za slepe in slabovidne, ki se igra s posebnimi očali in posebno zvenečo žogo. Skozi očala igralci ne vidijo ničesar, vendar ima žoga v notranjosti zvončke, ki pri gibanju oddajajo zvok, zato jo lahko med igro slišimo. Showdown pa je namizni tenis za slepe, ki ga lahko igrata le dva igralca, drug proti drugemu.

Še posebej zanimiv paraolimpijski šport je dvoransko balinanje za gibalno ovirane osebe, ki ga imenujemo boccia. V Sloveniji tovrstno balinanje denimo organizirajo: Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo, Zveza za šport invalidov Slovenije, CIRIUS Kamnik, Društvo distrofikov Slovenije. Glede na stopnjo gibalne oviranosti in diagnozo so igralci tega športa sicer razporejeni v štiri kategorije:

– BC1 – igralec, ki sam balina ne more prijeti, zato mu pomaga asistent;

– BC2 – igralec, ki lahko igra brez pomoči asistenta – cerebralna paraliza ipd.;

– BC3 – igralec, ki igra z rampo in pomočjo asistenta;

– BC4 – igralec, ki lahko igra brez pomoči asistenta – paraplegiki ipd.

Za gibanje pa vam tudi ni treba iti v telovadnico, bazen ali druge športne objekte. V večini urbanih okoljih najdete parke, obrežja ali ostala območja za pešce, ki so namenjena hoji, teku ali individualni vadbi.

Nazaj