Znani najboljši parašportniki leta 2022 - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Znani najboljši parašportniki leta 2022

parašportniki leta
Prireditev je potekala na Brdu pri Kranju. Vir: Vid Ponikvar, Sportida.

Na Brdu pri Kranju so slovesno razglasili najboljše parašportnike in parašportnice leta 2022. Priznanja najboljšim športnikom med invalidi so podelili v Zvezi za šport invalidov Slovenije– Slovenskem paralimpijskem komiteju.

Najboljša parašportnica v preteklem letu je tako postala gluha atletinja Leja Glojnarič, najboljši parašportnik pa gluhi teniški igralec Marino Kegl. Nagrado za športnico leta je Leja Glojnarič prejela prvič – lani je namreč na olimpijadi gluhih osvojila zlato medaljo v skoku v višino, prvo mesto pa je zasedla tudi v sedmeroboju. Marino Kegl je naziv parašportnika leta prvič prejel že pred 6 leti – tokrat pa so razlogi za prestižno priznanje njegovi uspehi na mednarodnih turnirjih. Na svetovni lestvici gluhih teniških igralcev je trenutno na četrtem mestu; lani je v Avstriji postal zmagovalec dveh turnirjev v konkurenci slišečih, osvojil pa je tudi mednarodni turnir gluhih v Bratislavi.

leja glojnarič in mati parašportnika leta
Leja Glojnarič in mati parašportnika leta Majda Cipot, ki je v imenu sina prevzela nagrado. Vir: Vid Ponikvar, Sportida.

Parašportniki zmagovalci ekipnih športov

V kategoriji ekipnih športov so slavili moška reprezentanca gluhih v košarki (tri na tri) ter ženska ekipa v odbojki sede. Slovenska košarkarska reprezentanca gluhih je lani prvič osvojila laskavi naziv svetovnih prvakov v igri tri na tri, pred tem so bili tudi že dvakrat evropski prvaki, na olimpijadi gluhih pa jim je dvakrat uspelo osvojiti drugo mesto. Košarkarsko ekipo sestavljajo Miha Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik in Jaka Markovič.

Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede je lani zasedla drugo mesto v zlati ligi narodov, na svetovnem prvenstvu pa so odbojkarice kot najboljša evropska reprezentanca osvojile četrto mesto. V ekipi so nastopile Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Valentina Brik, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik, Senta Jeler, Jana Ferjan, Mira Jakin in Marina Cencelj.

Pomen enakopravnosti na vseh področjih

Na svečani prireditvi je bila slavnostna govornica slovenska predsednica dr. Nataša Pirc Musar. V govoru je poudarila pomen enakopravnosti na vseh področjih, tako na športnem kot v družbi nasploh. »Ustavni temelj naše družbe je enakopravnost med ljudmi. Sožitje, v katerem ima sleherni od nas možnost, da živi lepo, polno življenje, vendar nikoli tako, da sočloveku to možnost – pravico, pravzaprav – odreče. Kljub zgledno urejenemu področju pravic invalidov v Sloveniji ocenjujem, da je še veliko možnosti in priložnosti za izboljšanje vašega položaja v družbi. Od dostopnosti do javnih ustanov do izobraževanja in zaposlovanja.«

gluhi košarkarji na odru
Moška reprezentanca gluhih v košarki tri na tri. Vir: Vid Ponikvar, Sportida.

Častne listine in zlate plakete

Ob 60-letnici delovanja Zveze za šport invalidov Slovenije so na prireditvi posameznikom in organizacijam podelili tudi različne nagrade za dosežke na področju športa v preteklem letu. Častne listine so dobili Peter Ozmec, Ernest Jazbinšek, Emil Muri in Damijan Lazar, prvi častni član zveze pa je postal Jože Okoren, ki je bil nekoč uspešen športnik, zdaj pa že dolgo časa na več področjih pomaga svojim naslednikom.

Invalidskim organizacijam so za njihovo večletno delovanje podelili tudi zlate plakete. Prejemniki teh plaket so: Društvo laringektomiranih Slovenije, Društvo paralitikov Slovenije, Združenje multiple skleroze Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, Društvo distrofikov, Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije, Zveza delovnih invalidov Slovenije, Zveza Sožitje, Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije ter Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Bronasti, srebrni in zlati znaki

Za dosežke na mednarodnih tekmovanjih so tudi letos tradicionalno izročili bronaste, srebrne in zlate znake. Bronaste so dobili slepi in slabovidni kegljači Marjan Žalar, Marija Fras, Jože Lampe, Mitja Osojnik ter Karmen Vogrič, paraplesalci Amir Alibabić, Lara Nedeljković, Klemen Dremelj in Nastija Fijolič, pa tudi Matej Brajkovič (za biljard na vozičku), parakarateistka Diandra Bekčič, moška reprezentanca v odbojki sede in dobitnika medalj na evropskih igrah mladih, plavalec Tim Žnidaršič Svenšek in teniški igralec Alen Bečirević. Srebrne znake so prejeli parastrelec Franček Gorazd Tiršek, reprezentanca rokometašev na vozičkih in reprezentanca gluhih košarkarjev. Zlata znaka za medalje na najvišjih svetovnih tekmovanjih pa sta romala v roke gluhi atletinji Iris Breganski in Leji Glojnarič.

Nazaj