Vesel 1. maj, praznik pravičnega dela! - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Vesel 1. maj, praznik dela!

Mednarodni praznik praznujemo po svetu vse od leta 1890, v Sloveniji pa so obstajala neuradna praznovanja že pred 2. svetovno vojno.

1. maj simbolizira mednarodno solidarnost vseh delavcev in je spomin na nasilje, ki je izbruhnilo ob protestih za 8-urni delavnik delavcev v Chicagu. Hkrati pa opomnik, da so bile pravice vseh delavcev do pravičnega dela in dostojnega življenja nekoč krvavo izborjene. Leta 1866 je namreč na Haymarketskem izgredu, ki se je zgodil dan po tem, ko so policisti ubili enega delavca in ranili več drugih, umrlo še več ljudi.

Protestniki, predstavniki delavskega razreda, ki so delali v zelo slabih pogojih za mizerno plačilo po 12 ali 14 ur na dan, so se zbrali na čikaškem trgu Haymarket v trumah ter stavkali tudi v posameznih obratih. Zahtevali so boljše pogoje in predvsem takojšnje sprejetje 8-urnega delavnika. Čeprav se je shod začel povsem mirno, je prišlo do izgredov potem, ko je prišlo do eksplozije dinamita, ki je povzročila smrt 7 policistov in 4 civilistov. Policisti so se na to odzvali s streljanjem v množico, pri čemer je bilo ranjenih več deset ljudi. Uradno je bilo žrtev med protestniki 11, a je številka gotovo večja, zgodovinarji so jo ocenili na 60, saj marsikdo ni želel tvegati pregona, ki bi se zgodil, če bi se napotil po pomoč v bolnišnico. Kljub temu je bila pravica do 8-urnega delavnika kasneje uzakonjena.

Odslej so na ta dan v spomin na tragični dogodek ter kot opozorilo na izborjene pravice in nadaljnje boje za večjo enakopravnost delavcev v delavskih krogih prižigali kresove, praznik pa je postal uraden v 20. stoletju, najprej v Sovjetski zvezi, potem pa tudi v večini svetovnih držav. V Sloveniji ga ne zaznamujejo samo kresovi, temveč tudi tradicija nošenja rdečih nageljnov, cvetlice, ki simbolno ponazarja slovenstvo pa tudi upor in revolucijo.

Ob prazniku dela vsem delavcev želimo čim boljše pogoje dela in pravično plačilo zanj.

Nazaj