Uporabnica Alma na izletu obiskala Baščaršijo v Sarajevu - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Uporabnica Alma na izletu obiskala Baščaršijo v Sarajevu

baščaršijo
Naša uporabnica Alma Đikić je obiskala Sarajevo. Vir: Alma Đikić.

Naša uporabnica Alma Đikić se je pred kratkim z osebnim asistentom odpravila na izlet v Sarajevo, kjer je bila navdušena nad starim sarajevskim bazarjem – Baščaršijo, ki je v veliki meri dostopna tudi gibalno oviranim osebam na invalidskih vozičkih.

Baščaršija je srednjeveško trgovsko središče in ena najbolj obiskanih turističnih točk v prestolnici Bosne in Hercegovine. Stoletja stari bazar ohranja tradicijo in predstavlja pomembno zgodovinsko ter kulturno središče mesta. Baščaršijo, kot je značilno za vse čaršije, sestavljajo številne trgovinice, lokali, mošeje, vodnjak, tudi sahat-kula (ura z zvonikom), cerkve in sinagoge. Na ulicah bazarja prevladujejo trgovine s spominki in zlatarne, delavnice obdelovalcev bakra, restavracije in kavarne.

baščaršija
Baščaršija ohranja tradicijo in predstavlja pomembno kulturno središče mesta. Vir: Alma Đikić.

Oglejte si znamenito Baščaršijo

Baščaršija je simbol Sarajeva in če bi se kdaj znašli v njeni bližini, bi jo bilo res škoda zamuditi. Zgrajena je bila v 15. stoletju, v času Isa-bega Isakovića, ki je ustanovil celotno Sarajevo. Njegovo ime izhaja iz turških besed baš (glavni) in čaršija (kar je pomenilo trgovski del mesta). Današnja Baščaršija je zaradi velikega požara v 19. stoletju na žalost dvakrat manjša kot nekoč. Kljub vsem stiskam in času pa je ta del mesta uspel ohraniti svoj duh in zato še vedno privablja veliko število obiskovalcev.

Uporabnica Alma Đikić je na svojem izletu ugotovila: »Moram poudariti, da je celotna Baščaršija dostopna uporabnikom invalidskih vozičkov, problem znajo predstavljati edino nekatere sanitarije. Tako da toplo priporočam obisk vsem, tudi uporabnikom. Marsikaj lepega lahko v Baščaršiji vidite, kupite, pojeste seveda ter slišite – tako od turistov kot tudi domačinov – lastnikov mnogih majhnih trgovinic in lokalov. Tistim, ki Baščaršije še niste obiskali, to toplo priporočam.«

Alma Đikić
Ulice Baščaršije so dostopne osebam na invalidskih vozičkih. Vir: Alma Đikić.

Možnosti dostopnega prevoza v Sarajevu

Baščaršija je od glavne avtobusne postaje v Sarajevu oddaljena približno 4 km. Večina tramvajskih postaj je zaenkrat še nedostopnih za gibalno ovirane na invalidskih vozičkih. Vendar pa je novi odsek tramvajske proge, ki je bil postavljen v zadnjem letu, skoraj v celoti dostopen za invalide, ampak ta ne doseže središča mesta.

V Sarajevu sicer poteka obsežna modernizacija in razširitev tramvajske mreže javnega prevoza – poleg posodobitve tirov in postaj je predvidena tudi nabava novih tramvajev. 15 nizkopodnih tramvajev naj bi bilo dobavljenih v obdobju od septembra 2023 do začetka leta 2024. Dokler dostopni tramvaji še niso na voljo, lahko za prevoz uporabite avtobuse (nekateri so dostopni) – ali pa naročite taksi.

baščaršija
Baščaršija je simbol Sarajeva. Vir: Alma Đikić.

Standardni taksiji v Sarajevu, ki jih najdete na postajališčih za taksije oz. jih pokličete z ulice, lahko invalidski voziček sicer pospravijo v prtljažnik, vendar niso popolnoma dostopni osebam na vozičkih. Za udoben prevoz brez presedanja s popolnoma dostopnim taksijem si morate vožnjo rezervirati vnaprej, tako da pokličete podjetje Taxi 8.

V Sarajevu so na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu in ponujajo popolnoma dostopna vozila, opremljena s klančinami, tako da lahko uporabniki invalidskih vozičkov enostavno vstopijo in varno potujejo. Podjetje Taxi 8 za prevoz invalidov lahko pokličete na telefonsko številko +387 62 828 928.

baščaršija
V Baščaršiji najdemo številne trgovine. Vir: Alma Đikić.

Pošljite nam utrinke s svojih potovanj

V Zavodu Brez ovir se že leta borimo za izboljšanje dostopnosti grajenega okolja, obenem pa v okviru naše turistične agencije No Limits Tours objavljamo dostopno turistično ponudbo. Vsaka dostopna ponudba je pregledana na terenu, seznam z informacijami o dostopnosti pa nam lahko pomagate dopolniti tudi vi. Zavedamo se, da točne informacije dobimo le z obiskom lokacije. Zato vabimo vse uporabnike, da nam pošljete fotografske utrinke, če potujete kam v tujino, ali informacije o dostopnosti, ki ste jih pridobili na potovanjih. Kontaktirate nas lahko na turizem@brezovir.si.

Nazaj