Unikatni invalidski vozički iz celega sveta - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Unikatni invalidski vozički iz celega sveta

invalidski voziček
Terenski invalidski voziček lahko pelje tudi po vodi ali čez kamne. Vir: Action Trackchair.

Na svetu obstaja veliko inovativnih invalidskih vozičkov, ki so zaradi svojih funkcij nekaj posebnega. Poiskali smo najzanimivejše futuristične primerke, s katerimi se lahko njihovi uporabniki prevažajo tudi po neravnem, skalnatem, travnatem ali gozdnem terenu, po stopnicah, klancih ali ne nazadnje čez robnike.

Invalidski vozički so v veliko pomoč pri samostojnem gibanju invalidov, zato se veliko inovatorjev podaja v iskanje unikatnih idej za njihovo izdelavo. Novi izumi uporabljajo najnovejšo in unikatno tehnologijo, zaradi katere nastajajo izdelki, ki v sebi združujejo več funkcij. Na primer, obstajajo invalidski vozički na daljinsko upravljanje z robotsko roko, ki uporabniku pomaga pri vsakdanjih opravilih. Vedno več je tudi inovativnih dizajnov, ki dvignejo človeka iz sedečega v pokončen položaj – ali pa se dvigne samo sedež. Te futuristične zasnove invalidskih vozičkov skušajo uporabniku zagotoviti največjo mobilnost in mu celo omogočajo, da sam potuje po stopnicah in se pelje po vseh vrstah terena. Inovatorji pa razvijajo tudi invalidski voziček, ki bi ga lahko upravljali s pomočjo misli oz. možganov. Umsko vodeni vozički delujejo s pomočjo posebne povezovalne naprave, ki bi jo lahko upravljali z nadzornim sistemom za sledenje očem oz. pogledu.

Action Trackchair je namenjen vožnji po zahtevnem terenu. Vir: Action Trackchair.

Terenski invalidski voziček

Invalidski voziček Action Trackchair je patentiran zaradi svoje zasnove in funkcionalnosti, saj vsebuje funkcije, ki jim nima noben drug terenski invalidski voziček na gosenicah. Električni nagibni mehanizem omogoča uporabniku, da enostavno ostane udobno nameščen v svojem terenskem vozičku tudi med prečkanjem hribov in neravnega terena. Obstaja več modelov tovrstnih vozičkov, med drugim tudi takšen s funkcijo vstajanja, ki dvigne sedež iz vodoravnega položaja v stoječ položaj, tako da lahko uporabnik na vozičku med vožnjo stoji.

Terenske invalidske vozičke Action Tracker so v ameriški zvezni državi Georgia pred kratkim pripeljali v vse nacionalne parke, kjer si jih lahko obiskovalci brezplačno izposodijo in uporabljajo za ogled ter raziskovanje narodnih parkov. Uporabljajo pa jih tudi v nacionalnih parkih v Michiganu, Koloradu, Južni Dakoti in Minnesoti, kjer želijo z možnostjo izposoje tovrstnih invalidskih vozičkov tudi gibalno oviranim zagotoviti nepozabno izkušnjo raziskovanja in vožnje po težje prehodnih terenih, prekritih z blatom, peskom, vodo ali snegom.

Scewo je invalidski voziček in stopniščni vzpenjalnik v enem. Vir: Scewo.

Invalidski voziček in stopniščni vzpenjalnik v enem

Švicarsko podjetje Scewo je razvilo električni invalidski voziček, ki se lahko brez težav varno vzpenja tudi po stopnicah. Futuristični dizajn tega unikatnega vozila za invalide je nadgrajen s tehnološko naprednimi funkcijami. Naprava je tako med drugim opremljena s senzorji, ki merijo dimenzije okolja in prepoznajo konec stopnišča. Uporabnik zlahka dvigne sedež invalidskega vozička za skoraj en meter, če želi doseči stvari na višjih mestih. Inovativni izdelek se popolnoma sam vozi na le dveh kolesih in z lahkoto premaguje tudi različne ovire, visoke do 5 centimetrov.

Invalidski voziček iBOT človeka dvigne, vozi pa tudi po stopnicah in čez ovire. Vir: Mobius Mobility.

Invalidski voziček uporabnika dvigne v stoječ položaj

Ameriško podjetje Mobius Mobility pa je izumilo invalidski voziček iBOT, ki je na prvi pogled videti kot klasični električni voziček, a v sebi skriva veliko več. iBOT lahko uporabnika zaradi tehnologije za samodejno uravnavanje ravnotežja povsem dvigne v stoječ položaj, tako da se lahko pogovarja s hodečim človekom iz oči v oči brez nevarnosti, da bi padel. Vsebuje pa tudi številne druge funkcije, ki gibalno ovirani osebi omogočijo samostojno gibanje tako po mestu kot bolj razgibanem terenu. Primeren je za vožnjo po stopnicah, navzgor in navzdol po strmejših klancih, samostojno pa se vzpenja tudi čez robnike.

Nazaj