Umetna inteligenca za preverjanje dostopnosti nepremičnin - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Umetna inteligenca za preverjanje dostopnosti nepremičnin

umetna inteligenca
Umetna inteligenca je postala del naših življenj. Vir: Freepik.

Spletna platforma Airbnb po novem uporablja umetno inteligenco za vnaprejšnje preverjanje dostopnosti nepremičnin, da bi invalidom olajšali iskanje ustreznih počitniških nastanitev, ki so prilagojene njihovim potrebam in dostopne brez nepričakovanih ovir.

Čeprav ponudniki turistične ponudbe na spletu označijo, da je določeno stanovanje dostopno, se potem mnogokrat izkaže, da zaradi slabega razumevanja dejanskih potreb gibalno oviranih oseb bivalni prostori v resnici niso povsem prilagojeni. Ravno zato so na spletnem portalu Airbnb, ki lastnikom nepremičnin omogoča kratkoročno oddajanje stanovanj turistom oz. tistim, ki iščejo prenočišče, uvedli novo prilagojeno kategorijo. Kategorija z imenom Prilagojeno posebnim potrebam vsebuje več tisoč prenočišč iz celega sveta, pregledanih in preverjenih na podlagi računalniških programov, da so zares dostopna gostom na invalidskih vozičkih.

3D izris prostorov na podlagi fotografij

Preverjanje na podlagi umetne inteligence vključuje tridimenzionalni (3D) prostorski izris domov, s pomočjo katerega je mogoče preveriti, ali prenočišča v resnici izpolnjujejo merila ustrezne dostopnosti oz. mobilnosti. 3D izris je narejen na podlagi fotografij, ki jih lastniki počitniških prenočišč priložijo objavi. Zato so na platformi Airbnb objavili natančna navodila, kako posneti ustrezne fotografije, da se lahko ustvari 3D izris, iz katerega je razvidno, ali so prehodi skozi stanovanje res tekoči brez stopnic ali drugih ovir ter dovolj široki. Na ta način je možno tudi preveriti, ali oprema v bivalnih prostorih ustreza uporabniku na invalidskem vozičku in ali so oprijemala oz. oprema v kopalnici na ustrezni višini. Oglasi v prilagojeni kategoriji bodo sicer vključevali tudi dvodimenzionalne tlorise bivalnih prostorov.

umetna inteligenca
Prenočišča je mogoče preveriti, ali so zares dostopna gostom na invalidskih vozičkih. Vir: Freepik.

Umetna inteligenca spreminja turistični sektor

Umetno inteligenco pa uporabljajo tudi na drugih področjih v turističnem sektorju. Trenutno skoraj vsaka spletna platforma, ki nudi kratkoročno oddajanje počitniških nastanitev, uporablja vsaj eno ali več pametnih tehnologij na podlagi umetne inteligence. Podatki o vsaki stranki posebej se shranjujejo in računalniško analizirajo, s čimer je turističnim ponudnikom omogočen vpogled v potovalne navade njihovih strank. Uporabnikom so tako ponujene personalizirane vsebine na podlagi njihovih prejšnjih potovalnih navad. Primer umetne inteligence so tudi klepetalni roboti (chatboti) in računalniški potovalni pomočniki, ki vam lahko pomagajo pri rezervacijah in drugih postopkih.

Na spletni strani Booking.com imajo denimo prav tako več pametnih tehnologij v zalednih procesih, na primer za varnost omrežja in različnih storitev za stranke. Zdaj pa razvijajo tudi tehnologijo, ki bi s pomočjo umetne inteligence omogočala samodejno preverjanje identitete uporabnikov njihove spletne platforme. Projektna ekipa tako razvija tehnologijo, ki bi avtomatsko preverila osebne izkaznice, potne liste oz. vozniška dovoljenja, tako da se poveže z viri identifikacijskih podatkov. Tehnologijo razvijajo z namenom, da bi hitro ugotovili, ali so navedeni osebni podatki resnični; namenjena pa bo boljšemu obvladovanju tveganj in težav pri plačilnih transakcijah.

Nazaj