Svetovna mesta, ki so zgled zaradi dobre dostopnosti za invalide - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Svetovna mesta, ki so zgled zaradi dobre dostopnosti za invalide

Singapur je nadvse lepo urejeno sodobno mesto. Vir: www.visitsingapore.com.

Nekatera svetovna mesta so v zadnjih letih naredila pomemben korak naprej pri zagotavljanju dostopa za vse prebivalce, tudi gibalno ovirane, v nekaterih mestih pa to počnejo že več kot 30 let. Predstavljamo vam izbor najboljših svetovnih mest, v katerih imajo odlično poskrbljeno tudi za uporabnike invalidskih vozičkov.

Največja skupnost globalnih podjetij, ki se zavzemajo za vključevanje invalidov, poslovna koalicija Valuable 500 je objavila seznam najbolj dostopnih mest na svetu. Poročilo navaja raziskavo, izvedeno med 3500 invalidi, ki so mesta ocenjevali na podlagi “prometnih povezav, bližine nastanitev do znamenitosti, trgovin in restavracij ter razpoložljivosti informacij o dostopnosti”. »Naša raziskava kaže, da tako v javnem kot zasebnem sektorju v potovalni in turistični industriji ta mesta vedno dosegajo dobre rezultate na lestvici dostopnosti,« je povedala Caroline Casey, ustanoviteljica Valuable 500. Na prvem mestu v raziskavi je pristal Singapur – mestna država, ki se sooča s hitrim staranjem prebivalstva.

V Singapurju najdemo atraktivno oblikovane zgradbe. Vir: Freepik.

1. Singapur

Singapur je mesto in hkrati država, ki že dolgo poudarja dostopnost v svojih gradbenih predpisih, s politiko gradnje brez ovir od leta 1990 dalje. Danes je Singapur znan po tem, da je brezhibno čisto in moderno mesto z dobro vzdrževanimi ulicami, na katerih vsepovsod najdemo spuščene robnike in gladke površine. Skoraj vse turistične znamenitosti so v celoti dostopne invalidom, vključno s singapursko žičnico, ki vas popelje čez pristanišče do otoka Sentosa. Sistem javne podzemne železnice je prav tako popolnoma dostopen osebam na invalidskih vozičkih.

Vsi vlaki imajo široka vrata z dostopom za invalidske vozičke, na vseh postajah pa obstaja vsaj ena pot brez ovir; na železniških postajah so rampe in dvigala, v katerih imajo tablice z napisi v Braillovi pisavi, po tleh pa taktilne oznake. Več kot 95 % mestnih poti za pešce, postajališč za taksije in avtobusnih postajališč v Singapurju je dostopnih tudi uporabnikom invalidskih vozičkov, starejšim ali drugim invalidom. Poleg tega lahko invalidni prebivalci Singapurja pridobijo posebno kartico, s katero se dotaknejo naprave na mestnih križiščih in jim je potem zagotovljen dodaten čas za prečkanje ceste. Ta posebna funkcija je lahko še posebej koristna za osebe s poškodbami vida in ljudi s telesnimi motnjami.

Las Vegas je živahno mesto tudi ponoči. Vir: www.visitlasvegas.com.

2. Las Vegas, Nevada

Las Vegas je davčna oaza, kjer med drugim nimajo davka na dohodek fizičnih oseb, imajo pa ogromno zabavno-turističnih dejavnosti in osebam na invalidskih vozičkih dostopno infrastrukturo mesta. Večina mesta je bila zgrajena ali prenovljena v zadnjih 30 letih, zato je po gradbenih standardih povsod zagotovljen dostop. Svetovna prestolnica zabave je že zaradi izredno obsežnega števila dostopnih hotelskih sob v vseh cenovnih razredih dobra izbira za potovanja gibalno oviranih oseb, v mestu pa najdemo tudi nenavadne prilagoditve grajenega okolja za invalide.

V dostopnih hotelskih sobah so stropna dvigala, vizualni in vibrirajoči alarmi, v kopalnicah pa se lahko pod tuš zapeljete tudi na invalidskem vozičku. Igralnice v Las Vegasu imajo tudi posebej usposobljeno osebje, ki pomaga invalidom za igralnimi mizami ali celo stavi za tiste, ki potrebujejo pomoč. Do igralnih avtomatov in namiznih iger se zlahka pripeljete tudi z invalidskih vozičkom, imajo pa tudi možnost igranja namiznih iger, ki omogočajo polaganje stav z digitalnega zaslona in tako odpravljajo potrebo po rokovanju z žetoni.  

Kolo ima lahko spredaj vgrajen invalidski voziček. Vir: www.vanraam.com.

3. Amsterdam, Nizozemska

V Amsterdamu so sprejeli več ukrepov, da bi zagotovili dostop tudi uporabnikom invalidskih vozičkov in osebam s telesnimi omejitvami: uredili so vsem dostopen javni prevoz, veliko turističnih znamenitosti ima po novem klančine in določene posebne prostore za posameznike na vozičkih. V mestu se nahaja tudi veliko invalidom prijaznih hotelov in restavracij s prilagojenimi stranišči, dostopne so tudi sprehajalne poti. Številni hoteli so bili v zadnjih letih prenovljeni tako, da imajo zdaj ob vhodih klančine.

Dostopne so tudi skoraj vse mestne turistične znamenitosti, razen hiše Anne Frank in Rembrandtovega hišnega muzeja. Prednost Amsterdama pred drugimi mesti pa je njegova mreža 400 km kolesarskih stez, ki jih lahko uporabljajo tudi osebe na invalidskih vozičkih za nemoteno vožnjo. V enem najbolj kolesarjem prijaznem mestu na svetu si lahko celo izposodite prilagojena kolesa, vključno s takimi, ki imajo spredaj vgrajen invalidski voziček (wheelchair bike), ali transportna kolesa, namenjena prevozu uporabnikov na invalidskem vozičku.

V kratkem bomo objavili tudi pregled ostalih dostopnih svetovnih mest, v katerih imajo glede na rezultate obsežne raziskave zgledno poskrbljeno za gibalno ovirane osebe.

Nazaj