Vedenjske motnje in soočanje z njimi - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Vedenjske motnje in soočanje z njimi v vsakdanjem življenju

Vedenjske motnje
Vir: Man photo created by azerbaijan_stockers – www.freepik.com.

V Zavodu Brez ovir za naše uporabnike in osebne asistente redno pripravljamo zanimiva in poučna predavanja o različnih situacijah, s katerimi se srečujejo pri svojem delu in v svojih življenjih. Predavanja so glede na trenutno epidemiološko situacijo izvedena na daljavo, preko spletne aplikacije. V tokratnem smo obravnavali vedenjske motnje.

Pedagog Rok Usenik je zaposlen v CUDV Draga, socialnovarstvenem zavodu za otroke, mladostnike in odrasle z motnjami v duševnem razvoju. Na podlagi svojega dolgoletnega delovanja na področju dela oseb z motnjo v duševnem razvoju nam je 18. 3. 2021 predstavil na kakšen način ravnamo, ko smo v stiku z osebo, ki ima vedenjske ali čustvene motnje. Podal je konkretne primere, predstavil pravilne tehnike ravnanja in odzivanja v tovrstnih življenjskih situacijah.

Izpostavil je, da vzroki vedenjskih težav pri osebah izhajajo iz nezmožnosti izražanja lastnih želja in potreb, v nerazumevanju zahtev s strani drugih oseb ter v težavah pri vzpostavljanju in razumevanju socialnih interakcij. Zato je zelo pomembna mirna komunikacija – znižan ton, znižana glasnost, pozorni smo na izbiro besed ter na telesno držo – bočno/od strani, pritisk komolcev ob telo in obrazno mimiko – nevtralen izraz, prijazen pogled. S pravilnim pristopom, načinom komunikacije in z omogočanjem priložnosti, v katerih oseba lahko izbira med ponujenimi možnostmi, zmanjšujemo tveganje za oblikovanje vedenjskih motenj.

Nazaj