Slovenska inovacija za pametno hišo, prilagojeno invalidom - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Slovenska inovacija za pametno hišo, prilagojeno invalidom

inovacija
Inovacija za daljinsko upravljanje doma. Vir: ADC sistemi

Si predstavljate, da iz postelje s pomočjo telefona ali glasu dvignete senčila, prižgete luči in pametni termostat – ali iz postelje nekomu odprete vhodna vrata? Gorenjsko podjetje ADC sistemi d.o.o. je razvilo ravno to: poseben krmilnik za daljinsko upravljanje doma z uporabo mobilnega telefona, računalnika, glasovnega upravljanja ali stikala.

Kranjsko podjetje ADC sistemi d.o.o. je prejelo zlato regionalno priznanje za najboljšo inovacijo leta 2023, ki ga podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije. Razvili so poseben krmilnik za upravljanje senčil preko pametnega telefona, računalnika, glasovnega upravljanja ali stikala, pa tudi kontrolo pristopa za zasebne in javne objekte, upravljanje luči ter pametni termostat. Krmilnik omogoča upravljanje tako globalno (internet), kot tudi lokalno (Bluetooth), zato v središče postavlja potrebe ranljivih skupin, predvsem starejših in gibalno oviranih ljudi.

Inovacija rešuje tudi problem, ki naslavlja energetsko krizo oz. optimizacijo rabe energije, alternativne vire energije, ustvarjanje prihrankov in učinkovito krožno gospodarstvo s poudarkom na rabi energije. Gre za uporabniku prijazen produkt, ki je primeren tako za računalniško nevešče uporabnike, gibalno ovirane kot tudi uporabnike, ki se navdušujejo nad tehnološko dovršenimi in pametnimi napravami. Možnost glasovnega upravljanja ohranja občutek samostojnosti in človekovega dostojanstva, ki ga še posebej cenijo slabovidni.

inovacija
Poseben krmilnik za upravljanje senčil preko pametnega telefona. Vir: ADC sistemi

Nagrajena inovacija za pametno hišo

ADC krmilnik je že lani prejel zlato regionalno priznanje za najboljšo inovacijo, ki ga podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije, letos pa se je med najboljšimi znašla njihova inovacija: razvoj krmiljenja za senčilo Falcon ADC sistemi, ki so jo ustvarili s pomočjo roletarstva Medle. Sistem, ki so ga razvili v podjetju, se sicer deli na štiri segmente. Prvi se imenuje ADC Smart Home in je sistem za upravljanje hiš ter stanovanj (privatnih objektov).

Drugi sistem z imenom ADC Smart City je sistem za upravljanje blokov, zapornic in garažnih hiš (javnih ter poslovnih objektov). ADC Smart Hotel je sistem za upravljanje hotela (prihod, plačilo, kontrola sobe, check in). ADC Smart Health pa je sistem za upravljanje hiš s poudarkom na zdravju in lajšanju vsakdanjih opravil. Česa podobnega v Sloveniji ali drugje na svetu ni do zdaj razvil še nihče.

Idejni vodja in direktor podjetja ADC sistemi Aleksandar Dojčinović je zamisel za inovacijo dobil že pred leti, ko je njegov oče zaradi prometne nesreče postal gibalno oviran. Med študijem na Fakulteti za organizacijske vede pa je veliko razmišljal o tem, kako bi tehnologija lahko pomagala ljudem s takšnimi težavami. Nato je na doktorskem študiju razvil model “pametna hiša za starejše in invalidne ljudi”, ki ga je tudi implementiral na realnem primeru kot pomoč svojemu očetu.

inovacija
Aleksandar Dojčinović v rokah drži priznanje, zraven je njegova ekipa. Vir: ADC sistemi

Pomoč za starejše in invalidne ljudi

“V treh letih si želimo postaviti model pametne hiše za starejše in invalidne ljudi, kjer bi hiša skrbela zanje. S pomočjo tehnologije in uporabe umetne inteligence bomo skrbeli za starostnika in če bo prišlo do kakršnega koli odstopanja, se bo stanje nemudoma sporočilo tako skrbniku kot zdravniku,” je razložil Dojčinović. V podjetju trenutno razvijajo sodobno kontrolo pristopa, namenjeno zasebnim in javnim objektom.

Že prihodnji mesec bodo na trg lansirali sistem ADC Smart City, kjer bodo na obstoječo rešitev enega od blokov implementirali njihov krmilnik, tako da bodo vsi stanovalci lahko odpirali vrata preko telefona. Vzporedno s tem razvijajo tudi kontrolo pristopa za zasebne objekte, kot so hiše in vikendi, pa tudi kontrolo pristopa za Airbnb, Booking oz. vse lastnike, ki oddajajo svoje nepremičnine v najem. Do konca leta bodo razvili tudi osnovni model za hotele, ki bo zajemal več funkcij.

Nazaj