Razglasili so najboljše parašportnike leta 2023 - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Razglasili so najboljše parašportnike leta 2023

parašportnike
Najboljši parašportniki in parašportnice leta 2023. Vir: Zveza ŠIS-SPK

Na Brdu pri Kranju so sinoči na slavnostni prireditvi razglasili najboljše parašportnike in parašportnice leta 2023. Priznanja najboljšim športnikom z gibalnimi omejitvami je podelila Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paraolimpijski komite (Zveza ŠIS-SPK).

Najboljša parašportnika leta 2023 sta postala gluha atletinja Leja Glojnarič in parastrelec Franček Gorazd Tiršek, priznanje za najboljšo ekipo leta pa je prejela ženska reprezentanca odbojke sede. Odbojkarice so najboljša ekipa v državi že 12. zapored, odkar podeljujejo nagrade. V letu 2023 so se odbojkarice izkazale s srebrom na evropskem prvenstvu, še vedno pa imajo možnost, da se uvrstijo tudi na poletne paraolimpijske igre v Parizu.

Za Lejo Glojnarič je to že drugo zaporedno priznanje za najboljšo športnico, v letu 2023 si je nagrado zaslužila s tremi zlatimi in eno srebrno medaljo na EP v Szczecinu. Tiršek je nagrado za najboljšega športnika dobil sedmič (tudi leta 2012, 2014, 2015, 2016, 1019 in 2021), lani je bil zlat na evropskem prvenstvu v Rotterdamu ter bronast na SP v Peruju.

PODELITEV PRIZNANJ
Franček Gorazd Tiršek in Leja Glojnarič sta prejela priznanji iz rok predsednice države Nataše Pirc Musar. Vir: Zveza ŠIS-SPK

Priznanja za mlade parašportnike

Na Zvezi ŠIS-SPK veliko pozornost namenjajo tudi mladim. Skupaj s partnerjem Lidl Slovenija od leta 2017 razvijajo program Postani športnik, zato pozdravljajo in podpirajo mlade upe. Tudi tako, da podeljujejo priznanji za perspektivnega mladega športnika in športnico, ki sta ga letos prejela Tija Vrhovnik, nadarjena odbojkarica, in David Škorjanc, nadarjeni košarkar na invalidskem vozičku.

Svetovni in evropski rekorderji

Atletinja Leja Glojnarič in lokostrelec Dejan Fabčič pa sta prejela tudi plaketi, ki jih Zveza ŠIS-SPK podeljuje športnikom za izjemne dosežke. Vsestranska atletinja Leja Glojnarič je na evropskem prvenstvu gluhih postavila nov mejnik v svoji karieri. V mnogoboju je prebila magično mejo 5000 točk in tako z dosežkom 5085 postavila nov svetovni rekord. Paralokostrelec Dejan Fabčič je minulo uspešno leto kronal z novim evropskim rekordom. V dvoranskem lokostrelstvu je na razdalji 18 metrov v Luksemburgu postavil nov rekord s 551 zadetimi krogi.

priznanja
Priznanja za tekmovalne dosežke športnikov invalidov. VIr: Zveza ŠIS-SPK

Marino Kegl in Franček Gorazd Tiršek

Zlate znake so podelili tudi za osvojene medalje na svetovnem prvenstvu v paralimpijski disciplini ali disciplini olimpijade gluhih: prejela sta jih Marino Kegl in Franček Gorazd Tiršek. Marino Kegl je na svetovnem prvenstvu v tenisu za gluhe športnike v Grčiji osvojil bronasto medaljo. Franček Gorazd Tiršek pa že vrsto let ostaja v svetovnem vrhu. V letu 2023 je v disciplini R4 zračna puška stoje SH2 na svetovnem prvenstvu v Peruju osvojil bronasto medaljo. Nekaj mesecev pred tem pa je na Nizozemskem v isti disciplini osvojil naslov evropskega prvaka.

Specialci

Znake Zveze ŠIS-SPK za športno udejstvovanje so prejeli tudi udeleženci, ki so prejeli medalje na 16. poletnih svetovnih igrah specialne olimpijade, ki je bila junija 2023 v Berlinu. Priznanja so dobili: plavalci Aidan Orož, Amadej Kremžar, Luka Temnikar, Sabina Cimperc ter trenerja Katarina Praznik in Rok Hajd; balinarja Dejan Djorđević in Jožica Sila ter trenerja Sebastjan Koželj in Miha Kraševec;

Znake so prejeli še nnogometaši David Kozina, Dejan Antolić, Gašper Zaviršek, Goran Pajović, Janez Černe, Janko Levstek, Markus Abs, Mitja Čamer, Peter Lenart in Robert Vlah; trenerji Suzana Bohorč, Domen Pociecha, Gregor Rozman, Gregor Vajs, Anej Zakonšek; kolesarka Štefka Krajnc in trener Matjaž Ferarič, namiznoteniška igralka Tjaša Prah in trener Hasan Sinanovič, judoista Tine Mueller in Urška Dolar ter trenerja Tina Pestotnik in Timotej Verdel.

Nazaj