Potapljanje kot terapija za krepitev zdravja invalidov - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Potapljanje kot terapija za krepitev zdravja invalidov

potapljanje
Občutek breztežnosti v vodi je odlična terapija za telo in duha. Vir: Freepik

Potapljanje je lahko dober način za zdravljenje invalidov – tako na fizični kot psihični ravni. Ohromljeni ljudje namreč v vodi občutijo svobodo, obenem pa krepijo mišice, ki jih ne uporabljajo pogosto.

Potapljanje je postalo zadnja leta dostopno tudi gibalno oviranim ljudem, saj ima ta šport zanje tako terapevtski kot rekreativni značaj. V Sloveniji se je potapljanje za invalide začelo leta 2002. Takrat je bil v Termah Zreče organiziran prvi potapljaški tečaj, ki so se ga udeležili paraplegiki s poškodbo hrbtenjače. Pionir na tem področju je bil Plavalni klub Slovenske Konjice, ki je leta 2005 skupaj s kolegi iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine ustanovil Mednarodno zvezo društev IAHD Adriatic. Danes je IAHD Adriatic vodilna svetovna potapljaška organizacija, ki se ukvarja s potapljanjem za invalide v širši jadranski regiji.

IAHD Adriatic se ukvarja zlasti s potapljanjem oseb z okvaro hrbtenjače, ki so najzahtevnejša skupina invalidov, predvsem zaradi težav s termoregulacijo. Z intenzivnimi kombiniranimi tečaji, na katerih sodelujejo tako invalidi kot drugi, ter s sistematičnim delom in učenjem se invalidne potapljače toliko usposobi, da so pod vodo popolnoma samostojni, potrebujejo le pomoč pri dostopu do vode in iz nje.

Potapljanje za invalide
Potapljanje v morju je unikatno doživetje. Vir: Freepik

Potapljanje običajno poteka v trojicah

Potapljanje za invalide je postalo precej enostavnejše v zadnjih letih, ko se je potapljaška oprema precej spremenila tudi v tej smeri, prav tako pa so nastale prve potapljaške organizacije, namenjene prav osebam z oviranostmi. Le-te so prilagodile programe, da so enostavnejši za posamezno stopnjo invalidnosti, kot tudi inštruktorji sami so primerno izšolani, da so v pomoč invalidu od vsega začetka pa do konca aktivnosti.

Pri potapljanju invalidov običajno vse poteka v trojicah. Izhodišče učenja je metoda IDA, pri kateri sodelujejo izšolani inštruktor, invalid in asistent. Tudi pod vodo so zaradi varnosti asistentov in inštruktorjev uvedli pravilo potapljanja v trojicah, saj invalidni potapljač v morebitnih težavah težje pomaga svojemu sopotapljaču, zato je potreben dodaten, varnostni potapljač.

tečaj
Tečaj potapljanja za invalide. Vir: www.watersports.si

Tečaji potapljanja

Občutek breztežnosti in svobode v vodi je odlična terapija za telo in duha. Tako v svetu kot pri nas se potapljajo osebe s poškodbami hrbtenjače, cerebralno paralizo, multiplo sklerozo, mišično distrofijo, Downovim sindromom, amputiranci … Potapljanje je namreč ena od aktivnosti, pri kateri morebitne telesne omejitve ne predstavljajo omejitev v vodi.

Društvo Kisik – Oxygen, za športno preživljanje prostega časa, iz Šenčurja, je glavni organizator potapljaških tečajev za invalide in izletov v Sloveniji. Kontaktirate jih lahko na info@watersports.si ali preko telefona na 064 145 260 (Matjaž Repnik).

V videoposnetku si oglejte, kako poteka potapljanje za invalide z različnimi omejitvami:

Nazaj