OVIRANtlon 2022: postavimo se v kožo oviranih - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

OVIRANtlon 2022: postavimo se v kožo oviranih

OVIRANtlon 2022
Sašo Rink (v ospredju) z ekipo na Kongresnem trgu. Vir: Laura Resnik, Zavod Brez ovir.

V ponedeljek, 19. 9. 2022, je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal OVIRANtlon – triatlon z ovirami. Obiskovalci so se lahko preizkusili na poligonu, sestavljenem iz različnih preprek, s kakršnimi se v vsakdanjem življenju srečujejo gibalno ovirane osebe, slepi in slabovidni, gluhi ter naglušni.

Dogodek je v okviru Evropskega tedna mobilnosti organiziral Svet za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir Mestne občine Ljubljana (MOL) v sodelovanju z Društvom paraplegikov ljubljanske pokrajine, Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije ter Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije. Sašo Rink, predsednik Sveta za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir ter direktor Javnega stanovanjskega sklada MOL je izpostavil: »Namen tega dogodka je predvsem seznaniti prebivalce Ljubljane in obiskovalce z ovirami, s katerimi se srečujejo tako ali drugače ovirani v prostoru. Stopnice, neustrezno postavljeni reklamni panoji na površinah za pešce oz. druge ovire, ki jih postavljamo eden drugemu, ne ozavestimo pa, da morda sočloveku takšna postavitev oz. takšna gradnja predstavlja oviro.«

Zagotavljanje dostopnosti v mestu osebam z oviranostmi in starejšim sodi med ključne prioritete Mestne občine Ljubljana. Predsednik Sveta za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir Sašo Rink ugotavlja: »Načeloma je glavno mesto, kar se tiče javnega prostora, zgledno in relativno dobro urejeno. Kar pa pogrešamo v prestolnici, je predvsem dostopnost prostorov v javni rabi, to so trgovine, gostišča in ostali ponudniki storitev, ki so v zasebni lasti in v tem trenutku še nimajo urejenega ustreznega dostopa za osebe z oviranostmi.«

Poligon je testiral tudi raper Zlatko. Vir: Laura Resnik, Zavod Brez ovir.

OVIRANtlon poligon za lažje razumevanje oviranih

Poligon je namenjen razumevanju gibalno oviranih, zato so pripravili invalidske vozičke, na katere so se lahko sedli mimoidoči in se zapeljali čez klančine, neustrezne rešetke idr. Preizkusili so lahko tudi neustrezno širino prehoda za nekoga na invalidskem vozičku, se zapeljali čez tepih in testirali ovire, ki so postavljene v javnem prostoru. Na dogodku so lahko obiskovalci spoznali osnove slovenskega znakovnega jezika za gluhe in naglušne osebe ter videli pripomočke, ki služijo slepim in slabovidnim; med drugim so se lahko z belo palico in prevezo čez oči sprehodili po talnem taktilnem vodilnem sistemu.

Na OVIRANtlonu so na stojnici Mestne občine Ljubljana nudili tudi splošne informacije o dostopnosti prostorov v prestolnici. Pridružili so se jim sodelavci iz javnega podjetja Ljubljanski potniški promet, ki so na ogled postavili avtobus, opremljen s klančinami. Obiskovalci so si lahko ogledali in preizkusili tudi Kavalir – električno vozilo, ki brezplačno vozi po centru mesta, je prilagojeno za gibalno ovirane in na voljo vsem prebivalcem oz. obiskovalcem Ljubljane.

Nazaj