Opravičilo: mladi invalidi neupravičeno brez nadomestila

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Opravičilo: mladi invalidi neupravičeno brez nadomestila

Mladi invalidi so prejeli opravičilo Ministrstva

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so objavili javno opravičilo, katerega ciljna publika so mladi invalidi. In sicer rekoč: “Opravičujemo se vsem posameznikom, ki niso mogli uveljavljati pravic zaradi tolmačenja, ki je posledica skromnega zakona”. Nekateri slovenski centri za socialno delo so namreč mladoletnim dijakom in študentom s statusom invalida več let neupravičeno odrekali pravico do nadomestila za invalidnost. Zaposleni so svojo odločitev utemeljevali z argumentom, da mladim ta pravica ne pripada, ker so še vključeni v izobraževalni proces, a zakon tega v nobeni točki ne izključuje.

Na problematiko je opozoril Varuh človekovih pravic Republike Slovenije, Peter Svetina, predvsem pa starši oškodovancev. Žal je bilo tako ravnanje v praksi več let, nekateri centri so prošnje zavrnili, mnogi pa so staršem odsvetovali že oddajo te. Zaradi navedenega je oškodovancev še več, kot je dejanska ocena, opozarja Varuh, ki trdno zagovarja tudi dejstvo, da so do nadomestila, tudi za nazaj, upravičeni prav vsi, tudi tisti, ki prošnje niso oddali. Zadeva je večkrat odmevala tudi v oddaji Tednik, Radiotelevizije Slovenija (1. del, 2. del, 3. del).

Člani parlamentarne komisije za človekove pravice so ministrstvo že pozvali, naj pripravi zakon, ki bo opeharjenim invalidom omogočil prejemanje nadomestila. O dodatnih razpletih bomo še pisali tudi na naši spletni strani in družbenih omrežjih.

Oglejte si še naš Facebook račun, kjer smo predtem že večkrat poročali o tej problematiki.

Nazaj