Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Novosti v prometu za invalidne osebe

Novosti v prometu za invalidne osebe
Vir: Pixabay.

16. julija 2021 je Državni zbor sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-F), ki želi s spremembami zakona privesti do manj prometnih nesreč in prinaša tudi spremembe za invalidne osebe. Novela je začela veljati 11. avgusta 2021. V njem so določili tudi pogoje udeležbe lahkih motornih vozil v cestnem prometu. Mednje spadajo med drugim tudi invalidski vozički na motorni pogon. Ta spadajo pri hitrosti in širini celo med izjeme, saj mora biti širina in hitrost drugih motornih vozil manjša. Pri tem se mora uporabnik voziti po kolesarskem pasu, stezi ali poti, v kolikor te ni, pa ob desnem robu smernega vozišča cesta v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 km/h. Kot navajajo na Rtvslo.si, pa je “uporaba invalidskih vozičkov dovoljena tudi na vozišču ceste v naselju, namenjene prometu motornih vozil, kjer je največja dovoljena hitrost vožnje omejena do 70 kilometrov na uro, ali ceste zunaj naselja.” Počasnejšim priporočajo uporabo površin za pešce.

Zakon se pravic invalidnih oseb dotika tudi na mestu parkirnih prostorov. Tam so se za kršitelje prepovedi ustavljanja in parkiranja na označenem parkirnem mestu za invalide zvišale globe. In sicer skoraj za trikratno vrednost, z dosedanjih 80 na 200 €.

Druge novosti in višje globe

Kot navaja portal Senica.si, novela določa uporabnikom drugih motornih vozil tudi nošenje čelad in primerno bočno razdaljo ob prehitevanju lahkih motornih vozil in kolesarjev. Ta pri vožnji do 25 km/h ne sme biti manjša od 1,5 m. Hkrati uzakonja tudi novost pri »zavijanju v desno«. To je dovoljeno v tistih križiščih, ki so pregledna in imajo ob rdeči luči prosto pot v desno smer. Ob tem mora biti tak semafor opremljen tudi s prometnim znakom za vožnjo ob rdeči luči na semaforju.

Novela je zaradi porasta uporabe mobilnih telefonov med vožnjo in s tem povezanih nesreč prinesla tudi višje globe na te področju. Voznikom s tem ugotovljenim prekrškom se lahko ob globi izrečejo tudi tri kazenske točke. Hkrati so se zvišale tudi kazni za uporabo slušalk med vožnjo na skiroju ali kolesu, in sicer na 120 €. Višje globe lahko pričakujejo tudi vozniki, ki ne upoštevajo prednosti vozil s posebnimi svetlobnimi in zvočnimi znaki ter pridruženim vozilom, ki jim sledijo. Zagrožena globa je 300 €. Odsevne znake morajo imeti nameščene tudi lahka motorna vozila, skiroji pa tudi luči za vožnjo ponoči.

Zakonsko so se zvišale tudi pristojnosti redarjev in drugih cestninskih nadzornikov. Med drugim bodo ti lahko sedaj izvajali tudi nadzor zimske opreme in izvajali prepoved vpeljevanja v križišče pri zeleni luči. Med novosti pa spada tudi obravnava avtomatiziranih vozil. Območja za njihovo uporabo bodo morala biti ustrezno označena, prav tako pa tudi omenjena vozila. Voznika morajo med vožnjo spremljati in snemati z elektronskimi sistemi, vgrajenimi v vozilo.

Ob kopici novosti pa so se nekateri členi tudi sprostili. Tako vsi tisti otroci, ki so višji od 140 cm in težji od 36 kg, zdaj lahko sedijo na avtomobilskih sedežih, vključno s sovoznikovim, ter so pripasani zgolj z varnostnim pasom za odrasle. Znižala se je tudi večina glob za hitrostne prekrške, med drugim tudi za vožnjo v območju za pešce ter na območju umirjenega prometa. Odstopanje je sedaj s predhodnih 5 km/h zvišano na 10 km/h. V primeru, da vam je datumsko poteklo vozniško dovoljenje, pa to ni več razlog za zaseg vozila.

Uporabljeni viri:

Nazaj