Nove klančine na gradu Rajhenburg in Škofjeloškem gradu - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Nove klančine na gradu Rajhenburg in Škofjeloškem gradu

Klančina na Škofjeloškem gradu. Vir: Gregor Gerbec.

V Zavodu Brez ovir vsak dan pomagamo izboljšati dostopnost za invalide do različnih javnih objektov po celi Sloveniji. Tokrat smo na Škofjeloškem gradu in na gradu Rajhenburg nad Brestanico namestili gumijaste klančine, preko katerih se bodo lahko gibalno ovirani na invalidskih vozičkih enostavno prepeljali v notranjost gradov.

Klančine na Škofjeloškem gradu

Na Škofjeloškem gradu se danes nahaja Loški muzej Škofja Loka, v katerem so obiskovalcem na ogled postavljene stalne muzejske zbirke z zgodovinsko, arheološko, kulturno-zgodovinsko, etnološko, umetnostno in prirodoslovno tematiko. Loški muzej se v gradu nahaja v pritličju, prvem nadstropju in v kletnih prostorih, kjer si lahko med drugim ogledate kopije gotskih fresk in galerijo škofjeloških likovnih umetnikov 20. stoletja. Obiskovalci z različnimi oviranostmi imajo v muzej prost vstop, za lažje premikanje po gradu pa je zdaj gibalno oviranim na invalidskih vozičkih na voljo tudi več klančin.

klančine
Na Škofjeloškem gradu smo namestili več klančin. Vir: Gregor Gerbec.

Na Škofjeloškem gradu je namreč naša ekipa namestila trde gumijaste klančine za pragove do višine 100 mm (10 cm). Klančine so visoke kakovosti in izdelane iz 100 % reciklirane trde gume. Primerne so tako za notranjo kot zunanjo uporabo, saj so dobro odporne na različne vremenske vplive, obenem pa tudi enostavne za čiščenje. Namenjene so za pragove, robove ali stopnice in imajo nosilnost do kar 1000 kg! Odlikuje jih protizdrsna površina, zato so klančine povsem varne za uporabo in omogočajo enostaven prehod tudi tistim na električnih invalidskih vozičkih. Posebna vgradnja takih klančin ni potrebna, ker jih preprosto položite na izbrano mesto in že so pripravljene za uporabo.  

Klančine, pripravljene za namestitev na gradu Rajhenburg. Vir: Gregor Gerbec.

Klančine na gradu Rajhenburg

Na gradu Rajhenburg nad Brestanico v občini Krško pa smo namestili gumijaste klančine ob stopnici višine 15 cm in tako omogočili vsem dostop do nove stalne razstave Vitezi Rajhenburški. Razstava predstavlja najstarejšo zgodovino tega gradu in njegove prve prebivalce. Popelje vas po skoraj 430-letni družinski zgodovini najemnikov salzburških nadškofov, ki so jih poimenovali po gradu Rajhenburg. Vendar razstava ne pripoveduje le o tistih, ki so živeli v teh prostorih, pač pa tudi o bližnjih grajskih stavbah in njihovih lastnikih, o ustroju srednjeveške družbe in življenju takratnih treh stanov na območju današnjega Posavja in širše.

Na gradu Rajhenburg stopnice niso več ovira. Vir: Gregor Gerbec.

Organizatorji razstave Vitezi Rajhenburški so želeli, da si razstavo lahko ogledajo tudi ljudje z oviranostmi, zato so se odločili odpraviti glavno oviro v grajski stavbi – na hodniku med razstavnimi prostori se namreč nahaja 15 cm visoka stopnica. Rešitev za premostitev te višinske ovire smo organizatorjem priskrbeli v Zavodu Brez ovir. Ob stopnico smo položili 3 trde gumijaste klančine za pragove do višine 177,8 mm, ki imajo nosilnost do 1000 kg. Klančine so primerne za vse invalidske vozičke, so vsestranske, močne in z dobrim oprijemom.

Ali tudi vi potrebujete klančine za hitro premostitev manjših ovir? V Zavodu Brez ovir nudimo vse vrste klančin iz različnih materialov. Kontaktirajte nas na 01/ 620 84 03 ali nam pošljite povpraševanje na komerciala@brezovir.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Nazaj