Nino Kaštrun zmagovalec evropskega tekmovanja za invalide Kupidova žlica - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Nino Kaštrun zmagovalec evropskega tekmovanja za invalide Kupidova žlica

nino kaštrun
Zmagovalec tekmovanja je Nino Kaštrun iz Slovenije. Vir: Veleposlaništvo Slovenije v Zagrebu

V Zagrebu je potekal finalni izbor 1. evropskega gastronomskega tekmovanja oseb z oviranostmi, imenovanega Kupidova žlica (Cupid’s Spoon). V finalu se je pomerilo šest mladih kuharjev, med katerimi je veliki zmagovalec Nino Kaštrun iz Slovenije.

Evropsko tekmovanje mladih kuharjev in barmanov s posebnimi potrebami se je v nedeljo, 8. oktobra, v zagrebškem hotelu Puntijar zaključilo s finalnim tekmovanjem. Kulinarično tekmovanje je potekalo v glavnih mestih vseh držav Evropske unije od februarja do avgusta 2023, zmagovalci iz posameznih držav pa so se v začetku oktobra pomerili na treh polfinalnih tekmovanjih.

obiskovalci
Zmagovalce je izbrala strokovna žirija. Vir: Veleposlaništvo Slovenije v Zagrebu

Najboljši kuharji in barmani iz različnih evropskih držav so se nato uvrstili v veliki finale, kjer so žiriji predstavili svoje kulinarične mojstrovine, ocenjevalci pa so na koncu razglasili zmagovalce. Za nagrado so se zmagovalci tekmovanja ta teden odpravili v Rim, kjer jih je pozdravil tudi papež Frančišek.

Slovenec Nino premagal vso konkurenco

Vsak kuhar tekmovalec je pod vodstvom chefa Zlatka Sedlanića in drugih Podravkinih profesionalnih kuharjev pripravil eno jed in vsak barman po en koktajl za 6-hodno večerjo. Nino Kaštrun z Downovim sindromom iz Slovenije je pojasnil: »V finalu sem pripravil svinjski file in krokete, čips od pancete in omako iz hokaido buče. Vse skupaj sem okrasil z gorčičnim kaviarjem. Sestavine sem narezal sam, jih skuhal in zložil na krožnik. Hrano sem serviral skupaj s slovenskim veleposlanikom. Sem srečen in vesel, da sem zmagal.«

zmagovalna jed
Zmagovalna jed, ki jo je pripravil Nino. Vir: Robert Kaštrun

Gastronomsko tekmovanje je organizirala hrvaška nevladna organizacija UNUO, s projektom pa so želeli opozoriti delodajalce na potencial oseb z oviranostmi. Z akcijo želijo spodbuditi zaposlovanje oseb s posebnimi potrebami in dokazati, da lahko invalidi enakopravno sodelujejo v naši družbi in potrebujejo le priložnost, da pokažejo svoje sposobnosti.

Maja Babič, direktorica Zavoda Brez ovir, preko katerega Nino koristi osebno asistenco, uporabniku pošilja iskrene čestitke: »Ninu iz vsega srca čestitamo za njegov trud in izražene kuharske spretnosti. Pomembno nam je, da tudi osebe z oviranostmi dobijo priložnosti in razvijajo svoja znanja, saj le tako skupaj ustvarjamo svet, ki temelji na raznolikosti in vključenosti. Izjemno ponosni smo, da je Ninu uspel tak podvig.«

tekmovanje
Nino si želi postati kuharski mojster. Vir: Veleposlaništvo Slovenije v Zagrebu

Zmagovalci in evropski prvaki tekmovanja Kupidova žlica 2023

Zmagovalci kuharskega tekmovanja:

1. mesto in zlata žlica – predstavnik Slovenije, Nino Kaštrun

2. mesto in srebrna žlica – predstavnica Luksemburga, Mireille Ehr

3. mesto in bronasta žlica – predstavnik Avstrije, Martin Manzl

Zmagovalci tekmovanja barmanov:

1. mesto in zlata žlica – predstavnica Romunije, Ioana Margareta Iordachi

2. mesto in srebrna žlica – predstavnik Ukrajine, Valentin Novosad

3. mesto in bronasta žlica – predstavnik Hrvaške, Đuro Horvat

Nazaj