Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Mednarodni dan varstva pravic oseb z oviranostmi

Vir: Pixabay.

Danes po vsej Evropi obeležujemo mednarodni dan varstva pravic oseb z oviranostmi. Čeprav so osebe z oviranostmi deležne že velikega izboljšanja svojih pravic v zakonodajnem pogledu in je družba iz leta v leto bolj inkluzivna, pa v praksi vseeno prihaja do odstopanj in izključitve ali pomanjkljivega vključevanja pri mnogih procesih. Prav tako se pojavlja tudi pomanjkanje spoštovanja določenih posebnosti oviranosti, ki velikokrat niso razumljene kot del človeške pestrosti in predmet enakopravnosti.

Tveganje revščine ali socialne izključenosti je pri osebah z oviranostmi skoraj še enkrat večje kot pri osebah brez oviranosti, več kot polovica invalidnih oseb je bila v letu 2019 deležna diskriminacije, tudi v tem letu pa se lahko spomnimo odmevnega primera iz znane blagovnice Maximarket.

Skupaj se lahko zavzamemo za življenje brez ovir in že z manjšimi koraki pomembno zmanjšamo diskriminacijo. Vabljeni tudi k poslušanju intervjuja na Radiu Prvi z g. Danetom Kastelicem, predsednikom Zveze paraplegikov Slovenije o stanju na področju invalidskega varstva v Sloveniji. S predlogi ali zagatami pa se lahko obrnete tudi na Varuha človekovih pravic.

Nazaj