Mednarodni dan varstva pravic oseb z oviranostmi - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Mednarodni dan varstva pravic oseb z oviranostmi

Mednarodni dan varstva pravic z oviranostmi
Vir: Freepik.com.

Danes po vsej Evropi obeležujemo mednarodni dan varstva pravic oseb z oviranostmi. Čeprav so osebe z oviranostmi deležne že velikega izboljšanja svojih pravic v zakonodajnem pogledu in je družba iz leta v leto bolj inkluzivna, pa v praksi vseeno prihaja do odstopanj in izključitve ali pomanjkljivega vključevanja pri mnogih procesih. Prav tako se pojavlja tudi pomanjkanje spoštovanja določenih posebnosti oviranosti, ki velikokrat niso razumljene kot del človeške pestrosti in predmet enakopravnosti.

Tveganje revščine ali socialne izključenosti je pri osebah z oviranostmi skoraj še enkrat večje kot pri osebah brez oviranosti, statistično je še vedno več kot polovica invalidnih oseb deležna diskriminacije, kar je bilo v letošnjem letu ponovno ugotovljeno tudi v projektu “Pomisli, predno (za)parkiraš“.

Skupaj se lahko zavzamemo za življenje brez ovir in že z manjšimi koraki pomembno zmanjšamo diskriminacijo. Za to se trudimo tudi v našem zavodu, in sicer tako z nudenjem osebne asistence, kot s širjenjem dostopnosti na področju turizma ter pripomočkov za prilagoditev okolja, med drugim tudi taktilnih oznak.

S predlogi ali zagatami pa se lahko obrnete tudi na Varuha človekovih pravic.

Nazaj