Lokacije igral za gibalno ovirane otroke v Ljubljani - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Lokacije igral za gibalno ovirane otroke v Ljubljani

lokacije igral
Najbolj obiskano ljubljansko igrišče v parku Tivoli se nahaja ob ribniku. Vir: Mestna občina Ljubljana (MOL)

Javna otroška igrišča so brezplačno dostopna, tako da vsem otrokom omogočajo igranje ter kakovostno preživljanje prostega časa na svežem zraku in med vrstniki. Izbrskali smo lokacije igral za gibalno ovirane otroke, ki se nahajajo v več različnih ljubljanskih parkih.

V zadnjih letih so v Ljubljani prenovili več obsežnih igrišč: otroško igrišče v Tivoliju, igrišča na Kvedrovi cesti, Selanovem trgu, Zaloški cesti, v Fužinah in dve na Špici. Redno pa obnavljajo tudi mnogo manjših igrišč po mestu. Nekatera izmed omenjenih igrišč vsebujejo tudi igrala za gibalno ovirane otroke vseh starosti, sporočajo na Mestni občini Ljubljana.

Lokacije igral za gibalno ovirane otroke so v:

– Severnem parku,

– Bloudkovem parku v Tivoliju,

– Šmartinskem parku,

– družinskem parku Muste,

– parku Kodeljevo in

– na Koseškem bajerju.

severni park
Severni park ima otroško igrišče z nevsakdanjimi igrali. Vir: MOL

Severni park

Igrišče v Župančičevi jami zavzema približno 1000 kvadratnih metrov parka in je med otroci, ki živijo v tem okolišu, pa tudi drugimi ljubljanskimi nadobudneži, priljubljeno predvsem zaradi nevsakdanjih igral, kot sta ladja in svetilnik. V izborih za najboljša mestna igrišča je bilo že večkrat uvrščeno v sam vrh. Na igrišču so postavili tudi igralo, namenjeno gibalno oviranim otrokom, ki ga lahko hkrati uporabljata dva človeka na invalidskih vozičkih z vsaj delno funkcionalnostjo rok, vrtilni mehanizem pa je nameščen pod zemljo, tako da je ploščad vrtiljaka enostavno dostopna z invalidskim vozičkom.

Igrišče v Tivoliju

Najbolj obiskano ljubljansko igrišče v parku Tivoli, ob ribniku, je bilo lansko poletje povsem prenovljeno. Dodali so nova raznovrstna igrala, med katerimi so tudi vodna, obdržali so nekatera doslej priljubljena igrala, več igral pa je prilagojenih tudi otrokom z oviranostmi. Otroke vseh starosti tam čakajo premišljeno izbrana, sodobna in kakovostna igrala, ki omogočajo zabavno in obenem varno igro. Poleg toboganov, lesenih hišk, zipline spusta, gugalnic, trampolinov, pajkove mreže in peskovnika so med drugim novost tudi vodna igrala na tlakovnem griču, s katerega se voda po dveh kanalčkih vijugasto izteka vzdolž peskovnika.

šmartinski park
Šmartinski park vsebuje unikatna igrala in vodno igrišče. Vir: MOL

Šmartinski park

V Šmartinskem parku je lepo urejeno še eno atraktivno otroško igrišče. Opremljeno je z napisi v brajici za slepe in slabovidne, na njem so najkvalitetnejša igrala, del je prilagojen gibalno oviranim otrokom. V sklopu igrišča pa je urejeno tudi veliko vodno igrišče s črpalkami in opremo za igro z vodo in peskom. Zasnova igrišča vsebuje razgiban teren, vodne elemente, krožne in linijske poti ter igrala, velike plezalne mreže, različne gugalnice, vrtiljake in tobogane.

Park Kodeljevo

Na prenovljenem velikem mestnem igrišču, ki leži v nekdanjem grajskem parku, so igrala razporejena glede na starost otrok, eno od igral pa je posebej prilagojeno za otroke z oviranostmi. Delno so oviranim dostopna tudi preostala igrala, za slepe in slabovidne pa so poskrbeli z označevalnimi tablami in napisi v brajici. Elementi za igro najmlajših otrok so umeščeni neposredno ob teraso Gradu Kodeljevo, najdlje od terase pa je umaknjena oprema, namenjena starejšim.

park muste
V Fužinah najdete park Muste, kjer so postavljena izvirna igrala. Vir: MOL
Park Muste

Med Novimi Fužinami in Štepanjskim naseljem se je leta 2018 odprl družinski park Muste, ki je nekaj posebnega zato, ker je v njem urejeno igrišče z izvirnimi igrali za vse starostne skupine otrok, tudi za gibalno ovirane otroke, hkrati pa najdemo še naprave za starejše osebe. Igrišče je opremljeno z različnimi tipi igral, ob katerih se razprostira tudi javni sadovnjak. Poleg igrišč je postavljenih sedem miz s klopmi. V sklopu parka je urejeno še parkirišče za potrebe gibalno oviranih, ki je s potko povezano z igriščem.

Koseški bajer

Degradirano območje ob Koseškem bajerju so pred leti spremenili v večgeneracijski park z otroškim igriščem za najmlajše in malce starejše otroke z igrali, ki so primerna tudi za osebe z oviranostmi. V parku so namestili tudi telovadna orodja za starejše občane. Otroško igrišče obsega več sklopov igral, veliko plezal in nekaj toboganov. Igrala se nekoliko razlikujejo od klasičnih, ki jih najdemo na večini ljubljanskih igrišč, večinoma so kovinska, omogočajo pa veliko mero kreativnosti pri igri.

Nazaj