Inkluzijski pohod: iz Strunjana v Portorož - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Inkluzijski pohod: v hribe iz Strunjana v Portorož

Inkluzijski pohod v Strunjan
Vir: Roman Babakin, Freepik.

V okviru akcije Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) vabljeni na vseslovenski inkluzijski pohod od Strunjana do Portoroža in nazaj, ki se bo odvijal v soboto, 15. aprila 2023. Start pohoda je ob 9. uri, in sicer je izhodišče pohoda parkirišče Strunjan 33, 6320 Portorož – Portorose (Mercator trgovina).

Inkluzijski pohod: opis načrtovane poti

Od parkirišča v Strunjanu, avtobusne postaje in mimo kampa boste po podhodu izpod glavne ceste prišli na asfaltirano krajinsko cesto in kolesarsko pešpot, ki je del poti Paranzane, ta ima še več imen – Porečanka, Istrijanka.

Na strunjanski strani poti, ki se blago vzpenja, je lepo urejeno počivališče z informacijsko tablo ob poti. Pred predorom je informacijska tabla predora Valeta (Lucan), ki je z 550 m najdaljši predor na bivši železniški progi Parenzana, speljan je v blagem zavoju. Proga se je gradila v letih 1900-1902, ko so bili ti kraji del Avstro-Ogrske monarhije. Skozenj je potekala ozkotirna železnica, ki je povezovala Trst in Poreč. Danes je predor prenovljen, razsvetljen, obljuden in tudi kapniki so že vidni. Pot skozi tunel se rahlo dviguje in na koncu tunela; kjer se prične Portorož, je lep razgled na morje. Sledi strmi spust po klancu v Portorož – mimo Avditorija do obale.

Pomembno

Za hrano in pijačo poskrbite sami in jo imejte v nahrbtniku.

Organizatorja obvestite, če boste uporabili organiziran prevoz na: inPlaninec@pzs.si. Organiziran avtobusni prevoz bo potekal iz dveh lokacij: Domžale ob 6.40 in Kolosej ob 7.00.

Število mest je omejeno. Prijave se zbirajo do petka, 7. aprila, ali do popolnitve prostora preko spletne e-prijave (kliknite na povezavo). Odjavo obvezno sporočite vsaj 3 dni pred pohodom – z vsako prijavo osebe na invalidskem vozičku je povezano organiziranje prevoza in pomoči prostovoljcev.

Pohod bo izveden samo v lepem vremenu. V kolikor imate še kakšno vprašanje, se obrnite na organizatorja na e-naslov: gogo@pzs.si ali na telefon: 031 536 573 (Stojan). Vse informacije najdete tudi v vabilu organizatorja.

Inkluzijski pohod v hribe s Strunjana v Portorož
Vir: Roman Babakin, Freepik.

O organizaciji InPlaninec

InPlaninci so organizirani v več različnih skupin, in sicer v InPlanince z okvaro sluha, gibalno ovirane (GOGO), na Odločen korak – za slepe in slabovidne ni ovir ter na nevrorazlične AMA.

Za mnoge osebe z oviranostmi je akcija Gibalno ovirani gore osvajajo v organizaciji Planinske zveze Slovenije odlična priložnost, da se povzpnejo na vrh gore in tako doživijo svobodo, gibanje in druženje z razgledom. Inkluzijski pohodi namreč omogočajo stik različnih kategorij invalidnosti in medsebojno podporo. Vzpone omogočajo prostovoljci iz različnih organizacij in posamezniki, tako je inkluzija še toliko bolj prisotna. Število pohodnikov invalidov in prostovoljcev, ki jih spremljajo in skrbijo za njihov varen korak, pa je iz leta v leto večje.

Poleg pohoda iz Strunjana v Portorož se boste lahko do konca novembra 2023 udeležili še drugih načrtovanih pohodov. Vse planinske lokacije so dostopne tudi za planince na invalidskih vozičkih in pohodnike, ki pri hoji potrebujejo pomoč. Pri izvedbi projekta sodeluje več partnerjev: Planinska zveza Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so. p., Društvo distrofikov Slovenije, Združenje multiple skleroze Slovenije in podjetje NiceHash.

Oglejte si vabilo organizatorja in se čim prej prijavite!

Nazaj