Fakulteto za šport smo opremili z napisi v brajici - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Fakulteto za šport smo opremili z napisi v brajici

napisi v brajici
Table za usmerjanje ter obveščanje slepih in slabovidnih. Vir: Gregor Gerbec.

Na Fakulteti za šport v Ljubljani je ekipa Zavoda Brez ovir namestila označevalne table z napisi v brajici (Braillovi pisavi), ki bodo slepim in slabovidnim študentom ter obiskovalcem fakultete v pomoč pri navigaciji po notranjih prostorih. Namen projekta je dvig kakovosti življenja oseb z motnjami vida.

Dostopnost je ena od splošnih načel Konvencije o pravicah invalidov in zajema tako fizično, kar pomeni grajeno okolje, kot tudi komunikacije in informacije. Z urejeno dostopnostjo je uporabniku omogočena mobilnost v prostoru in zato si prizadevamo odpraviti vse možne ovire, s katerimi se gibalno ovirani srečujejo v vsakdanjem življenju kot posamezniki, potrošniki, študentje in družbeni akterji. Želimo omogočiti dostop ter varno gibanje za različne oblike in vrste invalidnosti. Ob tem je potrebno nujno opozoriti na najpomembnejši vidik, ki slepe in slabovidne osebe dela samostojne, neodvisne in suverene. To je lastna skrb za orientacijo. V tistih primerih, ko slepi ali slabovidni ljudje dosti hodijo sami, praviloma nimajo večjih težav z gibanjem v različnih okoljih.

Glavni vhod Fakultete za šport. Vir: Gregor Gerbec.

Napisi v brajici na Fakulteti za šport

Ljudje z različnimi oviranostmi morajo imeti možnost, da lahko pod enakimi pogoji kot drugi sodelujejo na vseh ravneh družbenega življenja. Imeti morajo možnost uveljaviti državljanske pravice, ki so zapisane v Ustavi RS, vključno s pravico do svobode gibanja, torej mobilnosti. Vse več fakultet je dostopnih in omogočajo vključevanje v študijske procese tudi študentom invalidom. Za ustrezno fizično dostopnost pa je med drugim treba izvesti določene prilagoditve v notranjosti zgradb.

Na ljubljanski Fakulteti za šport je zdaj poskrbljeno za jasno usmerjanje ter obveščanje slepih in slabovidnih oseb. Na novo nameščene označevalne table vsebujejo kontrastne napise v povečanem tisku in tipne napise v brajici. Označevalne table so izdelane iz dolgo obstojnih kakovostnih materialov in primerne za namestitev na različnih površinah. Napisi na tablah vsebujejo kratke osnovne informacije, ki so dostopne in razumljive vsem. Pri postavljanju označevalnih tabel, namenjenih orientaciji oseb z motnjami vida, pa je pomembna tudi njihova lokacija. Postavljene morajo biti na mestih, ki jih slepi ali slabovidni lahko najdejo.

Označevalne table so namenjene usmerjanju, obveščanju in označevanju v notranjosti stavb, hkrati pa predstavljajo tudi urejenost in organizacijo podjetja ali javne ustanove. V Zavodu Brez ovir nudimo različne označevalne table za slepe in slabovidne in kontrastne napise, ki jih za vas izdelamo po meri. Kontaktirajte nas na telefonsko številko 01 620 84 03 ali pa nam pošljite sporočilo na komerciala@brezovir.si.

Nazaj