Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

E-voziček: srednješolci nadgradili invalidske vozičke

E-voziček
Učenca opremljata invalidski voziček s svojo inovacijo. Vir: Šolski center Škofja Loka.

Projekt E-voziček

Na mladih zares svet stoji! To so dokazali dijaki več kot 15 srednjih šol, ki so v akciji E-voziček predelali in nadgradili invalidske vozičke svojih vrstnikov. Skupaj z neprofitno okoljevarstveno organizacijo Alpe Adria Green in v sodelovanju z Inštitutom Metron so v maju zaključili dvoletni izobraževalni projekt. Vanj so bile vključene nekatere slovenske srednje tehniške in družboslovne šole s celotnega področja države, npr. Strokovno izobraževalni center Bežigrad,  Ljubljana, Šolski centri Kranj, Škofja Loka in Domžale, Srednja šola tehniških strok Šiška, Ljubljana, Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana (ti. Vegova), Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik ter mnoge druge. Pri aktivnostih je sodelovalo več kot 600 dijakov, učiteljev in strokovnih mentorjev.

Cilj projekta je bil usposobiti in izobraziti dijake srednjih tehniških šol za načrtovanje in ravnanje z vsemi električnimi vozili, ne le z električnimi avtomobili. Še posebej zaželeno je bilo poznavanje električnih vozil – invalidskih vozičkov, na katerih so lahko inovacije in predelava prinesle lažjo uporabo in večje zadovoljstvo tudi njihovim uporabnikom – invalidom.

E-voziček kot simbol socialno ozaveščene inovacije

Dijaki so se predelav in nadgradenj lotili na invalidskih vozičkih, ki so pripadali njihovim vrstnikom. Pri nekaterih so voziček izboljšali tako, da so predhodne svinčene akumulatorje, s katerimi so opremljeni vsi motorni invalidski vozički, zamenjali s povsem novimi litijevimi baterijami. Druge invalidske vozičke so nadgradili z dodanim električnim priključkom, spet tretjim so dodali senčno streho na sončne celice, s ti. fotovoltaičnimi paneli.

S temi posegi so vožnjo z invalidskim vozičkom bistveno pohitrili, novi akumulatorji pa so tudi precej bolj vzdržljivi in zmogljivi. Potrebujejo manj polnjenja in omogočajo daljšo vožnjo kljub krajšemu času polnjenja, vozički z njo lahko opravijo vsaj dvakrat večjo razdaljo.

Učenci pod nadzorom mentorja opravljajo delo na projektu E-voziček
Učenci pri delu. Vir: Šolski center Škofja Loka.

Z mislijo na mlade in njihove potrebe

Z inovacijami so invalidske vozičke predelali tudi tako, da je sedaj zaradi vgrajenega polnilca na njih možno polniti mobilni telefon, računalnik ali druge naprave, kar uporabniku invalidskega vozička omogoča sočasno gibanje. Vozički so dobili tudi USB vhod, 12 V vtičnico, inverter z vtičnico 230 V in vzvratno kamero, nadzor baterije pa je možno spremljati kar preko aplikacije na mobilnem telefonu. Elektrika je vdelana tudi v predel sedeža, zaradi česar so sedaj ogrevani. Predelava ni posegla v udobje, je pa bistveno pripomogla k uporabi invalidskega vozička v hladnih dneh.

Uporabniki so bili nad nadgrajenimi invalidskimi vozički navdušeni in vidno ganjeni. Projekt sta iz sredstev sklada za podnebne spremembe sofinancirala Eko sklad in Ministrstvo za okolje Republike Slovenije. Inovativnim mladim ter njihovim starejšim strokovnim vodjem iskreno čestitamo in želimo mnogo uspehov še naprej.

Nazaj