Dostopnost na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopnost na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu

na fakulteti za informacijske študije
Taktilne oznake na fakulteti za informacijske študije. Vir: Gregor Gerbec.

Na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu je ekipa Zavoda Brez ovir z različnimi prilagoditvami poskrbela, da bodo prostori dostopni tudi osebam z oviranostmi. Z izboljšanjem dostopnosti se lahko zdaj v študijske procese enakovredno vključujejo tudi študenti invalidi.

Že z majhnimi spremembami grajenega okolja lahko zagotovimo enakopraven dostop za ljudi z različnimi oviranostmi. Dokaz za to je Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, kjer smo pri vhodu namestili gumijaste klančine, na stopnice pa dodali protizdrsne in kontrastne trakove. Stopnišče smo označili tudi z opozorilnimi taktilnimi oznakami, ki so namenjene obveščanju slepih in slabovidnih oseb.

Dostop za vozičke na fakulteti za informacijske študije

Velikokrat se zgodi, da osebi na invalidskem vozičku vstop v objekt onemogoča par centimetrov visok prag ali stopnica, vendar lahko ta problem enostavno rešimo brez dodatnih gradbenih del. Za hitro premostitev manjših višinskih ovir na območje namestimo po meri izdelane klančine, ki jih enostavno položimo na izbrano mesto in že so pripravljene za uporabo. Visokokakovostne klančine so običajno izdelane bodisi iz aluminija bodisi iz 100 % reciklirane trde gume. Na fakulteti so izbrali trde gumijaste klančine s protizdrsno površino, preko katerih se zlahka peljejo tudi električni invalidski vozički.

Pred vhodom fakultete so trde gumijaste klančine. Vir: Gregor Gerbec.

Dostop za slepe in slabovidne

Največjo težavo glede dostopnosti za gibalno ovirane v zgradbi predstavljajo stopnice. Posamezniki na invalidskih vozičkih se čez stopnišče ne morejo peljati, zato potrebujejo v objektu dvigalo – slepe in slabovidne osebe pa lahko stopnice ob primernih oznakah uporabljajo tudi same brez pomoči drugih. Skrb za lastno orientacijo je pri ljudeh z motnjami vida na prvem mestu, da se lahko samostojno gibajo, pa potrebujejo talne taktilne oznake.

Stopnišče smo tako na ključnih delih označili s taktilnimi oznakami, na stopnice pa smo dodali tudi protizdrsne označevalne trakove, ki tudi slabovidnim osebam pomagajo pri zaznavanju preprek v prostoru. Protizdrsni trakovi imajo nedrsečo površino, zato preprečujejo zdrse, padce in morebitne poškodbe. Naši trakovi za označitev stopnic so zelo trpežni in idealni tudi za zahtevne površine, saj zagotavljajo večje trenje in dober oprijem na različnih podlagah.

V Zavodu Brez ovir nudimo različne rešitve za izboljšanje dostopnosti objektov: taktilne oznake, protizdrsne trakove in označevalne table za slepe in slabovidne ter številne pripomočke, kot so osebna dvigala, klančine in evakuacijsko opremo. Če potrebujete nasvet naših strokovnjakov glede prilagoditev bivalnega ali poslovnega okolja, da bo to čim bolj dostopno za različne skupine invalidov, nas kontaktirajte na telefonsko številko 01 620 84 03 – ali pa nam pošljite sporočilo na komerciala@brezovir.si.

Nazaj