Dostopni turizem: širimo zavest o nujnosti - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopni turizem: širimo zavest

Dostopni turizem tudi kot del naših predavanj
Vir: Goodplace.

V marcu in aprilu smo izvedli številna predavanja, na katerih smo strokovni in splošni javnosti predstavili dostopni turizem in pripomočke za dostopnost. Med udeleženimi so bili med drugim člani Konzorcija Slovenia Green, Zavod Tovarna trajnostnega turizma Goodplace, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Fakulteta za turizem Turistica, Turistično gostinska zbornica Slovenije ter predstavniki Združenja kampov Slovenije.

Skupaj z njimi smo odkrivali, zakaj je prilagoditve osebam z oviranostim potrebno izvajati in kako univerzalno koristne so. Dostopni turizem je namreč v porastu, saj po celem svetu narašča tudi število oseb z oviranostjo, ki trenutno povsod presega 15 %. Hkrati sta pred pandemijo Covid-19 naraščala tudi ponudba turizma in število turistov. Pri tem je dobro vedeti, da so prilagoditve, ki koristijo osebam z oviranostmi, splošno univerzalno koristne tudi vsem osebam brez oviranosti. Enake potrebe imajo namreč tudi osebe z začasnimi poškodbami, starostniki, družine z majhnimi otroci ter osebe s prekomerno težo. Število posameznikov znotraj skoraj vseh teh dodatnih sklopov prav tako narašča po celem svetu. Zato moramo vedeti, da lahko ponudnik z inkluzivno turistično ponudbo pridobi ogromen delež gostov, torej niti približno “zgolj” teh 15 %. Prav tako pa so ponudniki k prilagoditvam obvezani z zakonodajo, ki za neupoštevanje te predvideva tudi visoke finančne sankcije.

Interes za dostopni turizem je velik

Predstavitve smo pripravili v več sklopih. In sicer smo udeležencem na splošno predstavili osebe z oviranostjo, ki so zelo raznolika skupina ter pri katerih je ogromno oblik oviranosti lahko tudi nevidnih. Predstavili smo zakonodajne okvire, pravilnike in smernice, ki se dotikajo pravic oseb z oviranostmi, preverili ogromno število možnosti za prilagoditve ter prešli tudi v povsem praktična izhodišča. Hkrati pa smo določene pripomočke za večjo dostopnost še dodatno predstavili in tudi po predstavitvah nudili individualno svetovanje za planiranje ter izboljšave dostopnosti. Rečemo lahko, da je interes za dostopni turizem ter prilagoditve za večjo enakopravnost res velik in da z veseljem opazujemo občutni napredek na teh področjih. Prihodnost bo torej svetla in predvsem brez ovir.

Nazaj