Žusterna: gibalno oviranim prilagojena plaža - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojene sanitarije

Dostopna kavarna ali bar

Dostopne sprehajalne poti

Žusterna je dobila prilagojeno plažo
Vir: Jaka Ivančič, Mestna občina Koper.

Popolnoma prenovljeno dostopno kopališče

V letu 2022 je Mestna občina Koper s pomočjo Zavoda Brez ovir na prenovljenem kopališču Žusterna namestila bazensko-plažno dvigalo, ki vsem gibalno oviranim osebam omogoča varen in enostaven vstop v morje. Za lažji dostop do dvigala je zraven nameščena tudi premična klančina. Novo dvigalo za gibalno ovirane je možno najti na pomolu ob olimpijskem bazenu. Največja nosilnost dvigala je 140 kg. Hkrati na plaži gostom nudijo tudi štiri ležalnike, ki so višinsko (45 cm) in oblikovno prilagojeni osebam z gibalnimi ovirami, senčnike ter prilagojene garderobe.

Upravljanje kopališča nadzira javno podjetje Marjetica Koper, v katerem bodo tudi redno skrbeli za vzdrževanje dvigala in polnjenje baterije. Uporabnikom pri spustu in dvigu pomagajo njihovi spremljevalci, pred uporabo je treba predhodno obvestiti tamkajšnje reševalce iz vode, ki hranijo baterijo.

Tudi sanitarni prostori bodo prilagojeni gibalno oviranim in slabovidnim osebam, dostopni pa bodo med 7. in 23. uro. V toaletnih ključavnicah bo nameščen ključ, kar bo osebi omogočalo neoviran in samostojen vstop v sanitarne prostore, ne da bi pri tem morala ključ iskati pri receptorjih ali reševalcih. Za slepe in slabovidne bo nameščena še posebna tablica, da z dotikom prepoznajo, katere sanitarije so jim namenjene.

Dostopno parkiriščeDostop do kopališča je mogoč z avtomobilom, na voljo so tudi invalidska parkirišča. Prehod do vhoda je brez ovir.
Dostopen vhodPlaža na levi strani je lepo dostopna in arhitektonsko prilagojena, na desni strani pa je urejeno prodnato kopališče, ki ni dostopno osebam na invalidskem vozičku.
Prilagojene sanitarijeNa plaži se nahajajo prilagojene sanitarije in garderoba.
Dostopen vstop v vodo s plaže ali bazenaPlaža ima urejen vstop v morje z bazenskim dvigalom. Dvigalo ima držala za roke in noge ter varnostni pas.
Dostopna kavarna ali barOb kopališču se nahaja dostopni gostinski lokal.
Dostopne sprehajalne potiOb plaži je lepo urejena sprehajalna pot, ki koprsko mestno središče mimo Žusterne povezuje z Izolo.

Dodatna ponudba

Za prijetno preživet dan

Plaža v Žusterni je postala prijaznejša za vse obiskovalce. Na obeh kopališčih so na mestih, kjer je bila trava dotrajana, to nadomestili s travno rušo, obnovili in prebarvali so igrala, pomol, opazovalni stolp in klopi, zamenjali pesek v peskovniku, očistili stopnice in uredili vse dostope v morje. 

Na plaži sta na voljo brezplačna uporaba sanitarij in prh, sezonsko pa deluje tudi knjižnica na plaži. Na kopališču obratuje tudi gostinski lokal, ki s svojo raznovrstno ponudbo v vročih poletnih dneh obiskovalcem omogoča osvežitev in prigrizek. Za varnost povsod skrbita reševalca iz vode.

Na voljo so tudi omarice s kodnim zaklepanjem, ki bodo kopalcem omogočale, da varno shranijo svoje osebne predmete.

Sorodna ponudba