Dokumentarni film »Več kot služba« z Ajdo in Ervinom - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dokumentarni film »Več kot služba« z Ajdo in Ervinom

več kot služba
Ajda Cimperman in njena osebna asistentka Neja Žgavec. Vir: RTV SLO.

Naša uporabnika Ajda Cimperman in Ervin Potočnik ter njuni osebni asistenti so sodelovali pri snemanju dokumentarnega filma pod okriljem RTV Slovenija z naslovom »Več kot služba«, v katerem so predstavili pomen osebne asistence in delo asistentov.

Dokumentarni film se osredotoča na delo osebnih asistentov in življenje gibalno oviranih uporabnikov. Čeprav sta v ospredju zgodbe uporabnika Ajda in Ervin, se dokumentarec posveča predvsem njunim asistentom. Asistenti Neja Žgavec, Damir Raković in Andraž Marič se pri svojem delu soočajo tudi s strahovi, frustracijami, zadržki, zadrego in dilemami, vendar svoje naloge kljub temu opravljajo srčno in vestno. Osebni asistenti opravljajo službo, ki je več kot služba, saj gre za poslanstvo, v katerem morata sodelovati oba – tako asistent kot uporabnik.

Plemenito delo, ki je več kot služba

Težje gibalno ovirana Ajda in Ervin uporabljata invalidski voziček in potrebujeta pomoč pri vseh vsakdanjih opravilih. Odkar je v veljavi zakon o osebni asistenci, jima pripada osebna asistenca, ki osebam z oviranostmi omogoča samostojno življenje. Osebni asistenti ju spremljajo na vseh aktivnostih in pomagajo pri enakopravnem vključevanju v družbo – poskrbijo za osebno nego, pomagajo pri gospodinjskih opravilih in komunikaciji, nudijo spremstvo ter drugo pomoč.

Osebni asistenti se pri svojem delu srečujejo z zelo osebnim delom, saj vstopajo v zasebni prostor uporabnika, s katerim želijo zgraditi odnos zaupanja in vzpostaviti pozitivno komunikacijo. Zaradi tega morata tako asistent kot uporabnik posvetiti veliko pozornosti skrbi za medsebojno spoštovanje in dostojanstvo. Dokumentarni film zato preizprašuje tudi ločnico med službo in prijateljstvom, ki se lahko razvije med dvema osebama, če vsak dan skupaj preživita veliko časa.

Scenarist in režiser dokumentarnega filma je Tadej Čater.

Dokumentarec »Več kot služba« si oglejte v arhivu RTV Slovenija na spodnji povezavi:

https://365.rtvslo.si/arhiv/dokumentarci-izobrazevalni/174954683

Nazaj