Delovni invalidi z višjo osnovo za odmero pokojnine - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Delovni invalidi z višjo osnovo za odmero pokojnine

delovni invalidi
Spremembe prinašajo ugodnejši položaj za delovne invalide. Vir: Freepik

Od 1. januarja 2024 so na pokojninskem področju v uporabi novosti, ki prinašajo ugodnejši položaj za delovne invalide. Spremembe bodo pri izračunu pokojninske osnove deležni delovni invalidi, ki so delno še zaposleni, delno pa upokojeni.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2N) tako določa spremembo za delovne invalide s pravico do dela s krajšim delovnim časom. Pravico do delne invalidske pokojnine so po ZPIZ-1 lahko uživali kadarkoli od 1. 1. 2003 dalje, pravico do delnega nadomestila po ZPIZ-2 pa kadarkoli od 1. 1. 2013 dalje.

Za ugotovitev pokojninske osnove se bodo osnove za čas, ko so delali z delovnim časom, ki ustreza njihovi preostali delovni zmožnosti in so za ta čas tudi prejemali delno nadomestilo ali delno invalidsko pokojnino, preračunale na povprečni znesek, ki ustreza osnovi za polni delovni čas.

pokojnina
Pokojnina se bo odmerjala od plače, ki bi jo prejemali, če bi delali za polni delovni čas. Vir: Freepik

Delovni invalidi bodo na boljšem

Novost pri izračunu pokojninske osnove velja za delovne invalide, če iz zdravstvenih razlogov niso sposobni opravljati dela s polnim delovnim časom, vendar ostanejo vključeni v zavarovanje za krajši delovni čas – to je za uživalce delne invalidske pokojnine ali delnega nadomestila, ki bodo od 1. januarja letos dalje uveljavili pravico do pokojnine ali novo pravico iz invalidskega zavarovanja.

Do zdaj se je sicer omenjenim zavarovancem pri upokojitvi v pokojninsko osnovo upoštevala plača oz. zavarovalne osnove za krajši delovni čas in nadomestilo, ki je že bilo odmerjeno od pokojninske osnove, zato so bili takšni zavarovanci na slabšem.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2N) pa po novem določa, da se bo delovnim invalidom zdaj pokojnina namesto od dejanskega prejemka, torej plače za polovični delovni čas in nadomestila, odmerjala od plače, ki bi jo prejemali, če bi delali za polni delovni čas. To posledično pomeni višjo osnovo za odmero pokojnine.

Nazaj