Dan turističnih vodnikov posvečen dostopnemu turizmu

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dan turističnih vodnikov posvečen dostopnemu turizmu

Mednarodni dan turističnih vodnikov - rilagojeno vodenje
Vir: Tourism news live.

Danes, 21. februarja, tako kot vsako leto po vsem svetu obeležujemo mednarodni dan turističnih vodnikov. Ta bo v letošnjem letu posvečen tudi dostopnemu turizmu in vključevanju oseb z oviranostmi. Vodniki se pri svojem delu večkrat srečajo s posamezniki in skupinami, ki zaradi svojih dodatnih potreb potrebujejo nekoliko prilagojen program, pri tem pa običajno s tem nimajo veliko predhodnih izkušenj in znanj. Pri pridobivanju teh smo jim v januarju pomagali v Zavodu Brez ovir, saj smo zanje pripravili posebno usposabljanje. Pri tem so se v dostopni turizem potopili s pomočjo vidika organizatorja turizma, turističnega vodnika, ki deluje na področju dostopnosti že več let, strokovnjakinje za komunikacijo ter socialne delavke. Predstavili pa smo tudi prvoosebne izkušnje in želje osebe z oviranostjo ter njegovega osebnega asistenta.

Dostopni turizem in pot k inkluziji

Dostopni turizem je v porastu, saj po celem svetu narašča tudi število oseb z oviranostjo, ki trenutno povsod presega 15%. Hkrati sta pred pandemijo Covid-19 naraščala tudi ponudba turizma in število turistov. Pri tem je dobro vedeti, da so prilagoditve, ki koristijo osebam z oviranostmi, splošno univerzalno koristne tudi vsem osebam brez oviranosti. Enake potrebe imajo namreč tudi osebe z začasnimi poškodbami, starostniki, družine z majhnimi otroci ter osebe s prekomerno težo. Število posameznikov znotraj skoraj vseh teh dodatnih sklopov prav tako narašča po celem svetu. Zato moramo vedeti, da lahko ponudnik z inkluzivno turistično ponudbo pridobi ogromen delež gostov, torej niti približno “zgolj” teh 15%.

Inkluzivna vodenja so univerzalno boljša

Hkrati je pomembno tudi, da oseba pri koriščenju turistične ponudbe ne potrebuje preveč predhodne organizacije, saj to le krepi zadržke do udeležbe. Glede na to, da je inkluzivne ali prilagojene ponudbe še vedno precej manj, je predhodnega načrtovanja osebe z oviranostjo že s samim prihodom na izhodiščno točko še vedno veliko. Osnovno dostopnost do javnih površin, dobrin in kulturne ponudbe naj bi že sedaj zagotavljalo tudi več zakonov, med drugim slovenska Ustava, Zakon o izenačevanju možnosti invalidov ter Akcijskem programu za invalide. Če je program predhodno pripravljen tako, da tudi v praksi zares zagotavlja nemoteno in skoraj neopazno vključitev osebe z oviranostjo v kakršno koli turistično skupino, bo oplemenitil izkušnje prav vseh udeležencev. Pri tem je za uspešno načrtovanje seveda treba posedovati določeno predhodno znanje, predvsem pa stvari dobro preveriti na licu mesta oziroma direktno z destinacijami. Ključ je tudi dobra komunikacija s prijavljenimi, da zares dobro prepoznamo njihova pričakovanja ter zmožnosti in se čim bolj približamo željam celotne skupine.

Prilagodljivost je ključ do uspeha

Turistične vodnike smo pripravili tudi na prilagoditev programov, pri katerih vnaprej ne poznamo svojih končnih ciljnih skupin. Podali smo jim več nasvetov za prilagoditev fleksibilnega programa in prepoznavanje možnosti iz dane okolice. Poskušali smo prenesti tako naše znanje kot izkušnje uporabnikov in z vsem tem vedenjem zgraditi most med turističnimi ponudniki, organizatorji, vodniki ter končnim gostom, ki je lahko tudi oseba z oviranostjo. Predavanja smo pripravili v treh sklopih. In sicer smo vodnikom na splošno predstavili osebe z oviranostjo, ki so zelo raznolika skupina ter pri katerih je ogromno oblik oviranosti lahko tudi nevidnih. V tem sklopu sta se nam pridružila tudi uporabnik invalidskega vozička ter osebne asistence ter naš-njegov osebni asistent. Sama sta lahko še iz praktičnih izkušenj podala svoj vidik, hkrati pa seveda odgovorila na vsa direktna vprašanja. V drugem sklopu predavanj pa smo še bolj prešli v praktična izhodišča. Predstavili smo možne ovire in prilagoditve ob načrtovanju ter izvedbi tako krajše kot daljše turistične ponudbe. V tretjem sklopu pa je strokovnjakinja za komunikacijo predstavila še glavne ključe do uspešne komunikacije.

Tipna replika
Vir: Goriški muzej.

Mednarodni dan turističnih vodnikov

Ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov ter v dneh pred njim boste lahko spremljali več dogodkov, posvečenih turizmu, veliko govora pa bo tudi o dostopnem turizmu. Tega smo predstavili tudi v Zavodu Brez ovir, saj smo se v četrtek, 17. 2., ob 11. uri udeležili novinarske konference. Obenem pa smo ob 15.30 na okrogli mizi to poglavje in njegove izzive predstavili tudi nekoliko širše. Dogodki bodo potekali med 16. in 22. februarjem, gostilo jih bo Društvo regionalnih turističnih vodnikov Argos. Združenje letno pripravi slovenski program mednarodnega dneva turističnih vodnikov. Kljub temu, da je letošnja tema ponovni zagon turizma, bo dostopnemu turizmu posvečen tudi del programa, ki si ga oglejte na povezavi. Med četrtkom, 17. 2., pa vse do ponedeljka, 21. 2., na mednarodni dan turističnih vodnikov, se boste namreč lahko širom Slovenije udeležili inkluzivnih turističnih vodenj. Verjamemo pa, da bo turistična ponudba odslej tudi nasploh še bolj inkluzivna in pozorna na vse svoje goste.

Nazaj