Anja Gnidovec: »Pri slikanju se vedno počutim zelo veselo, razigrano in sproščeno« - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Anja Gnidovec: »Pri slikanju se vedno počutim zelo veselo, razigrano in sproščeno«

anja
Anja Gnidovec in njena osebna asistentka. Vir: Osebni arhiv

Anja Gnidovec je pred 6 leti utrpela razsežno subarahnoidno krvavitev zaradi razpoka anevrizme na levi zadnji možganski arteriji. V umetni komi je bila 14 dni, borila se je za življenje, hoteli so jo celo izklopiti iz aparatov. Danes želi biti samostojna pri vsem, zato vsak dan vloži veliko truda v vsako stvar, ki jo počne, še posebej v umetniško ustvarjanje.

V težkem 6-letnem obdobju po možganski krvavitvi se je morala ponovno naučiti hoditi in govoriti. Danes ima vsak teden trikrat fizioterapije, ki ji pomagajo, da njeno zdravstveno stanje počasi napreduje. Svojo energijo največ usmerja v umetniško ustvarjanje, njena umetniška slika bo krasila tudi letošnje čestitke Zavoda Brez ovir. Poleg slikanja obožuje tudi modo in kreativno opremljanje doma, izredno rada pa tudi pripravlja veganske jedi. Več o Anji Gnidovec si preberite v tokratnem intervjuju.

anja
Anja je narisala sliko, ki bo krasila čestitke našega zavoda. Vir: Osebni arhiv

Umetniško ste izredno nadarjena. Vaša umetniška slika drevesa bo krasila tudi čestitke Zavoda Brez ovir, saj smo vaš motiv izbrali na letošnjem natečaju za zanimive umetniške risbe, fotografije ali ilustracije, ki jih bomo natisnili na naše voščilnice. Kaj vas je navdahnilo za tako kreativno ustvarjanje?

Pri slikanju se vedno počutim zelo veselo, razigrano in sproščeno. V slikanju se najdem. Ni veliko aktivnosti, ki me tako sprostijo in navdahnejo, zato pridejo dnevi, ko sem polna idej in imam jasno vizijo, kaj želim prikazati. Najbolj me navdahnejo motivi iz narave, rada pa slikam tudi abstraktne motive, v katerih pridejo do izraza različne barve in oblike.

Umetniške slike najraje ustvarjate s čopičem in akrilnimi barvami, ki jih po posebni metodi nanašate na platno. Kako se lotite kreiranja tovrstne slike? Ali se pri slikanju poleg risanja s čopičem poslužujete tudi kakšnih drugih zanimivih slikarskih tehnik – katerih?

Najraje slikam s čopičem in akrilnimi barvami na veliko platno. Uporabljam pa tudi veliko različnih materialov, kot so kamenčki, les … Rada delam tudi z gipsom, ki da sliki lepo strukturo. Ravno kombinacija različnih materialov je po mojem mnenju ključna, da ustvarim zanimivo in že na prvi pogled privlačno umetniško delo, ki ima tridimenzionalno teksturo. Včasih tudi s čopičem nanašam barvo v več plasteh, ki morajo biti dovolj debele, da so na sliki potem vidne poteze čopiča.

slika
Anja je na platno narisala mnogo abstraktnih motivov. Vir: Osebni arhiv

Obožujete modo, saj se z zanimivim izborom oblačil ravno tako lahko umetniško izražate. Kakšen modni stil oblačil vam je najbolj pri srcu in zakaj?

Najraje nosim športno eleganco, ker mi je v teh oblačilih najbolj udobno. Na prvo mesto še vedno postavljam udobje, saj se mora človek dobro počutiti v svojih oblačilih. V pravi kombinaciji pa lahko tudi povsem udobna športna oblačila izpadejo elegantno in modno.

Ali vam je še posebej všeč kakšen znani oblikovalec – ali se tudi vi morda prelevite v oblikovalko in ustvarite kakšen unikaten kos oblačila?

Ne zgledujem se po modnih oblikovalcih, ker imam sama svoj stil. Si pa ogledam njihove kreacije, če je le možno, redno pregledujem različne trgovine z oblačili, kjer najdem veliko modnih predlogov in trendov. Pred diagnozo sem si tudi sama kdaj naredila svoj poseben kos oblačila, ki je bil unikaten. Všeč mi je, da nosim udobna oblačila, ki so videti unikatna ali izražajo kanček kreativnosti, da si tako popestrim vsakdan.

anja
Anja ima rada naravo. Vir: Osebni arhiv

Zelo radi tudi kuhate veganske jedi. Marsikomu se morda zdi, da se ob prehodu na vegansko prehrano sprva prehranjuje zelo enolično, vendar tovrstno prehranjevanje ne pomeni samo, da jeste solate in oreščke. Kako bi po vašem mnenju izgledal idealen veganski obrok? Zakaj ste prešli na vegansko prehrano?

Na vegansko prehrano sem prešla zato, ker mi izdelki živalskega izvora niso okusni, in pa seveda zato, ker imam veliko ljubezni in sočutja do živali. Rada jem samo rastlinsko hrano, saj mislim, da je veliko boljšega okusa od hrane, ki vsebuje sestavine živalskega izvora. Poleg tega rada preizkušam nove okuse, ki nastanejo iz različne kombinacije zelenjave oz. rastlin, uporabljenih pri kuhanju. Moj idealni obrok je solata in veganska tortilja z veliko zelenjave.

Z veseljem se lotite tudi kreativnega opremljanja svojega doma. Svoj čas radi namenjate okraševanju bivalnih prostorov s posebno notranjo opremo, dekoracijami in drugimi dodatki, ki izžarevajo vaš unikaten stil. Na kakšen način najraje opremite določen prostor, kakšne dekoracije uporabljate?

Zelo mi je všeč skandinavski stil opremljanja, obenem pa tudi minimalističnost. Rada imam preproste drobne stvari, ki prostoru vdihnejo življenje, domačnost in dušo. Ravno ta kombinacija minimalistične notranje opreme – preprostih, sodobnih linij, ki naredijo prostor svetel in na videz čist – ter kombinacija barvitih detajlov v prostoru je zame najboljša. Torej, rada imam drobne dekoracije, ki z zanimivimi oblikami ali barvami v sobo prinesejo razgibanost.

anja
Anja na življenje gleda z optimističnimi očmi. Vir: Osebni arhiv

Od leta 2019 naprej je v Sloveniji osebam z oviranostmi na voljo osebna asistenca. Pomoč pri vsakdanjih opravilih vam tako danes nudijo tudi osebni asistenti. Kako se je vaše življenje spremenilo, odkar vam pomagajo asistenti? Na katerih področjih vam njihova pomoč najbolj pride prav?

Moje življenje se je po možganski krvavitvi popolnoma spremenilo, ker sem bila prej navajena na samostojno življenje. Temu sem se prilagodila. Trudim se, da bi bila čim bolj samostojna, vendar mi danes pomoč osebnih asistentov pride še kako prav pri vsakdanjih opravilih, saj imam plegično desno roko in nogo. Do mene so asistenti zelo prijazni, radi mi priskočijo na pomoč tudi pri drugih stvareh, na primer nudijo mi spremstvo pri obiskovanju fizioterapij, pomagajo mi pri vzdrževanju mojih osebnih prostorov. Za njihovo vestno pomoč sem jim iz srca hvaležna.

Nazaj