20. Festival nevladnih organizacij LUPA - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

20. Festival nevladnih organizacij LUPA

Stojnica Zavoda Brez ovir na Tromostovju. Vir: Laura Resnik, Zavod Brez ovir.

V centru Ljubljane je v četrtek, 8. septembra 2022, potekal jubilejni 20. Festival nevladnih organizacij LUPA, na katerem se je predstavilo več kot 100 nevladnih organizacij. Festival, ki je potekal na Prešernovem trgu, Tromostovju in Stritarjevi ulici, je namenjen promociji slovenskega nevladnega sektorja ter osveščanju širše javnosti o delu različnih zavodov in društev.

Med sodelujočimi nevladnimi organizacijami smo bili tudi predstavniki Zavoda Brez ovir, ki smo obiskovalcem naše stojnice predstavili sedemletno uspešno delo zavoda in našo celostno ponudbo storitev za osebe z oviranostmi. Zainteresirane posameznike smo neposredno tudi povabili k sodelovanju. Strokovni vodja osebne asistence iz Zavoda Brez ovir Barbara Kukman je ugotovila: »Številni so povedali, da Zavod Brez ovir poznajo, predvsem kot izvajalca osebne asistence, prijetno presenečeni pa so bili nad tem, da zavod nudi tudi druge storitve, kot je dostopni turizem, urejanje taktilnih oznake za slepe in slabovidne osebe ter pripomočke za gibalno ovirane.«

Dogodka se je udeležilo veliko število obiskovalcev. Vir: Laura Resnik, Zavod Brez ovir.

Pogovor o osebni asistenci

Poleg informativnih stojnic so organizatorji festivala pripravili tudi spremljevalni program na dveh lokacijah. Na Prešernovem trgu so postavili oder, na katerem so nastopale različne glasbene in plesne skupine. Na drugi lokaciji v kavarni Pritličje na Mestnem trgu pa so potekala različna svetovanja in okrogle mize – tudi ekipa iz Zavoda Brez ovir je organizirala pogovor o osebni asistenci. Strokovni vodja osebne asistence Barbara Kukman je obiskovalcem predstavila vse informacije glede izvajanja osebne asistence: »Pokazalo se je, da je osebna asistenca na splošno v javnosti kar precej poznana, saj so občinstvo zanimala konkretna vprašanja o samem delovanju in organizaciji te storitve, ki je pri nas sistemsko urejena od leta 2019.«

Barbara Kukman je razložila, komu je namenjena osebna asistenca, kaj obsega ta pravica, kako poskrbimo za njeno tekoče izvajanje, kako poteka delo osebnih asistentov; odgovarjala pa je tudi na številna vprašanja iz občinstva. Poleg tega smo obelodanili tudi druge dejavnosti, ki izboljšujejo življenje gibalno oviranih oseb, na primer dostopni turizem, in opozorili na mnoge prepreke, s katerimi se srečujejo hendikepirani. V praksi se je namreč pokazalo, da številni javni objekti in zunanje javne površine še vedno niso dostopni ljudem z oviranostmi. Rešitev za izboljšanje dostopnosti so taktilne oznake, klančine, različna dvigala in drugi pripomočki.

Pogovor o osebni asistenci je pokrivala tudi ekipa televizije Nova24TV. Naredili so prispevek, ki so ga objavili med njihovimi novicami, tudi v osrednjih večernih novicah.

Oglejte pa si tudi našo fotogalerijo.

Nazaj