Vključevanje mladih z oviranostmi v mednarodnih projektih - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Vključevanje mladih z oviranostmi v mednarodnih projektih

zavod brez ovir na srečanju
Udeležba na predstavitvi projektov za vključevanje mladih z oviranostmi v mednarodnih projektih je bila nad pričakovanji. Vir: Zavod Brez ovir

Mednarodni projekti s poudarkom na vključevanju mladih z oviranostmi in udeležbi v programih mednarodnih mobilnosti mladih – ERASMUS+ in ESE omogočajo formalna in neformalna izobraževanja, nova (spo)znanja in poznanstva, ki bogatijo posameznike in družbo. Nastali so z namenom, da omogočajo vključevanje mladih z oviranostmi, ki se zaradi svojih specifik ne prijavljajo v druge programe.

Vključevanje mladih z oviranostmi

Mreža MOST v sofinanciranju MOL spodbuja organizacije oz. institucije k udeležbi v programa mednarodnih mobilnosti mladih – ERASMUS+ in ESE. V želji, da bi se v programe vključilo čim več mladih z oviranostmi ter strokovnjakov, ki delajo z mladimi z oviranostmi, je organizirala predstavitev projektov za organizacije in institucije v Mestni občini Ljubljana. Dogodka se je udeležila tudi Petra Arula iz Zavoda Brez ovir, saj spodbujamo uporabnike Zavoda Brez ovir k vključevanju v projekte aktivnega učenja, povezovanja in spoznavanja novih kultur.

Veliko zanimanje invalidskih organizacij za vključevanje mladih

Poudarek predstavitve je bil na vključevanju mladih oseb z oviranostmi in morebitni udeležbi v programih mednarodnih mobilnosti mladih, zato ne čudi pestra udeležba, na kateri niso manjkali niti predstavniki Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, Društva Vita, Društva distrofikov Slovenije, Zavoda Zrips, Društva Downov sindrom, Društva študentov invalidov Slovenije, Zavoda Odtiz, Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, Zavoda FBM, TiPovej in Zavoda Os, katerega predstavnika Sašo Kronegger in Sonja Čandek sta vodila dogodek. Pisana mavrica organizacij in mladih, ki si želijo novih izkušenj in sodelovanja, priča o priljubljenosti mednarodnih programov in veliki želji po novih znanjih, sodelovanjih in potovanjih.

vključevanje mladih
Predstavnica Zavoda Brez ovir Petra Arula (na sredini) s Kimberly Ren iz Zavoda Odtiz (na levi) in Gajo Beč z Društva slepih in slabovidnih Slovenije (desno). Vir: Zavod Brez ovir

Najbolj zanimivi projekti za mlade z oviranostmi

Najbolj priljubljeni programi, ki omogočajo tudi mladim z oviranostmi izobraževanja, povezovanja in prostovoljno delo v tujini, so, poleg formalnih izobraževanj na fakultetah in šolah solidarnostni projekti za mlade, ki se odločijo, da bodo naredili nekaj dobrega za skupnost ter z uresničenjem ideje z dodatno vrednostjo za širšo skupnost spremenili obstoječe (nedelujoče) stanje, mladinske izmenjave za mlade od 13. leta, strateška partnerstva, pri katerih najmanj dve organizaciji iz različnih držav pripravita skupni projekt, prostovoljni tabori in učenje veščin za mlade podjetnike, ki lahko po koncu programa opolnomočeni z novimi znanji in izkušnjami odprejo svoje podjetje (slednji žal ne krijejo izrednih stroškov, povezanih z oviranostmi). Ena od vodilnih niti vseh programov je raznolikost vključenih.

EU omogoča prilagojeno podporo

Na informativnem srečanju smo spoznali izjemno pester nabor programov, ki utegnejo zanimati tako organizacije kot društva, zavode in posameznike. Navdušuje nas prilagodljivost programov s prilagojeno podporo mladim z oviranostmi in organizacijam – naj gre za pripravljalne obiske, kjer predstavniki društev oz. zavodov preverijo ustreznost namestitve, prehrane, programov ipd.;  preizkusne obiske s spremstvom, da udeleženci vidijo, ali bodo zmogli sodelovati v izbranem programu ali ne; dodatna finančna sredstva, če se izkaže, da bo to pri posameznem projektu potrebo; izobraževanje mladinskih delavcev za vključevanje invalidov; srečanja različnih organizacij, ki razkrijejo, ali so sodelovanja res mogoča ali ne; različne vrste obiskov za opazovanje dela podobnih organizacij v tujini – od študijskih obiskov do t. i. senčenja, posebnih socialnovarstvenih programov za delo z mladimi. ipd.

Krepimo mednarodna sodelovanja in povezovanja

Tako za družbo kot za opolnomočenje posameznikov je pomembno, da krepimo mednarodna sodelovanja in povezovanja, zato smo se tudi na Zavodu Brez ovir odločili, da bomo sodelovali v tovrstnih projektih.

Bi se tudi sami radi vključili v mednarodni projekt? Če še niste stari več kot 30 let, nam svoja zanimanja javite na petra.arula@brezovir.si.

Nazaj