Udeležili smo se otvoritve razstave na gradu Cmurek - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Udeležili smo se otvoritve razstave na gradu Cmurek

grad cmurek
Grad Cmurek se nahaja ob avstrijski meji v prostorih nekdanje norišnice. Vir: Muzej norosti

V sredo, 27. 3. 2024, smo se sodelavci Zavoda Brez ovir udeležili otvoritve nove razstave v Muzeju norosti na gradu Cmurek. Na razstavi, poimenovani Kaj pa ti veš?, so na ogled postavili pričevanja ljudi, ki so spregovorili zato, da bi pomagali drugim.

Ekipa Muzeja norosti, ki že nekaj let opogumlja javnost, da spregovori o izkušnjah v povezavi z duševnim zdravjem, in osvešča o pomenu dezinstitucionalizacije, je tokrat priredila dogodek, na katerem so obiskovalci razstave skozi branje ene izmed enajstih zgodb pogumnih pričevalcev prisluhnili težki zgodbi in borbi za življenje izven institucije. Branje so pospremili žametni glasovi  Velških pevcev, ki so prepevali izbrane pesmi na predstavljeno tematiko.

dr sonja bezjak
Dr. Sonja Bezjak, direktorica Muzeja norosti, je prebrala eno od zgodb pričevalcev. Vir: Nataša Kovačič

Pričevanja institucionaliziranih ljudi so zbrana v istoimenski knjižici, katero lahko obiskovalci vzamejo v roke in jo prebirajo na čudovitem grajskem dvorišču. Razstava je tako dostopna tudi tistim, ki jim stopnice predstavljajo oviro, pa tudi tistim obiskovalcem, ki pridejo v času, ko vodstva ni možno zagotoviti. Knjižico zbranih pričevanj pa so prevedli tudi v nemški in angleški jezik. Razstava je obenem tudi povabilo vsem, ki so pripravljeni spregovoriti o svojih izkušnjah, da jim zaupajo svojo zgodbo.

muzej
Nataša Kovačič (levo), naš uporabnik Mario in njegova rejnica. Vir: Nataša Kovačič

Posebnost razstave na gradu Cmurek

Nataša Kovačič iz Zavoda Brez ovir, poslovne enote Maribor, je pojasnila: »Posebnost razstave je v tem, da je vsak izmed pričevalcev prispeval predmet, ki ga spominja oz. povezuje z njegovo osebno zgodbo. Obiskovalci odpirajo posamezne predale predalnika, ki so ga unikatno zasnovali programska ekipa in podporniki muzeja, in tako še bolje spoznajo soočanje pričevalcev z družbo, namestitvijo v institucijo in premagovanje lastnih stisk.«

razstava na gradu Cmurek
Eden od pričevalcev je prinesel jekleno kroglo. Vir: Nataša Kovačič

»Na dogodku smo se pogovarjali s pričevalcem, ki je preživel »institucijo«, električne šoke in se kljub prizadevanju družbe, da ga odtuji od ljubezni iz rane mladosti, postavil nazaj na noge in zaživel s to svojo ljubeznijo, ki mu še sedaj pomaga in stoji ob strani. Vsekakor priporočamo obisk razstave, saj je bilo resnično poučno,« je razložila Nataša Kovačič.

razstava
Pričevalec, ki je bil nameščen v institucijo, je v stripu našel boljši svet. Vir: Nataša Kovačič

O Muzeju norosti

Muzej norosti domuje na gradu Cmurek ob avstrijski meji v prostorih nekdanje norišnice. V muzeju na Tratah si s svojimi dejavnostmi prizadevajo za ohranitev in revitalizacijo gradu Cmurek, v katerem je več desetletij deloval Zavod za duševno in živčno bolne Hrastovec – Trate, in tako prispevajo k procesu dezinstitucionalizacije v Sloveniji.

Namen muzeja je celovita, tako strokovna kot laična, obravnava fenomena norosti s ciljem njegove pojmovne širitve, reaktualizacije, detabuizacije, dezinstitucionalizacije in rekultivacije. Za obisk Muzeja norosti je potrebna predhodna najava. Pokličite jih na telefonsko številko +386 70 433 219 ali pišite na info@muzejnorosti.eu, da se dogovorite za termin.

Nazaj