Tačke na kolesih: brezplačna izposoja vozičkov za gibalno ovirane pse - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Tačke na kolesih: brezplačna izposoja vozičkov za gibalno ovirane pse

tačke na kolesih
Kuža Pepi z vozičkom spet teka naokoli. Vir: RTV, oddaja O živalih in ljudeh

Projekt Tačke na kolesih je nov dobrodelni projekt, v okviru katerega si lahko lastniki psov brezplačno izposodijo invalidske vozičke in drugo ortopedsko opremo za svoje pasje prijatelje z gibalnimi težavami.

Zamisel za dobrodelno akcijo je nastala decembra lani, namen projekta pa je polepšati starost pasjih prijateljev in s tem tudi njihovo skrb v zadnjih tednih ali mesecih življenja. Projekt je dobrodelne narave, saj je financiran z donacijami, oprema pa je za tiste, ki jo potrebujejo, brezplačna.

Kuža Pepi z vozičkom spet teka naokoli

Obstaja kar nekaj bolezenskih procesov, ki močno otežijo mobilnost štirinožnih kosmatincev. Z zmanjšano aktivnostjo pa pri psih ne pride samo do vedno manjše fizične sposobnosti in stopnjevanja kroničnih bolečin, ampak to močno vpliva tudi na njihovo splošno počutje in privede do manj kakovostnega življenja. Marsikateremu psu in njegovemu skrbniku lahko v takšnih razmerah uporaba vozička zelo pomaga in jima polepša zadnje skupne trenutke.

kuža pepi
Pepiju zadnje tačke več ne delujejo. Vir: Tačke na kolesih, FB stran

Prvi pasji kandidat za izposojo posebnega invalidskega vozička je postal kuža Pepi – 14 let star mešanec, ki je postal paraplegik, saj mu zadnje tačke več ne delujejo. Zadnji dve leti je namreč rahlo podrsaval z zadnjo tačko; žal lastniki na začetku niso bili posebej pozorni in kasnejši pregled pri ortopedu je pokazal na zastarelo hernijo. Pepi je postopoma izgubljal moč v zadnjih tačkah, dokler mu niso povsem odpovedale. Kljub temu je Pepi zelo vesel in živahen kuža, zato mu bo uporaba vozička polepšala vsakodnevne pasje opravke in vrnila del svobode.

Oglejte si tudi televizijski prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, v katerem so predstavili Pepijevo zgodbo in kako se s pomočjo vozička spet samostojno premika:

https://365.rtvslo.si/arhiv/o-zivalih-in-ljudeh/175020561

Tačke na kolesih: vozički za pse Walkin’ wheels

V projektu Tačke na kolesih uporabljajo posebne invalidske vozičke znamke Walkin’ wheels, ki jih naročajo preko angleške znamke Wheels4dogs. Za njih so se odločili zato, ker so trenutno najkvalitetnejši vozički na tržišču, delujejo že kar nekaj let, pri razvijanju opreme pa sodelujejo tudi z veterinarji. Njihovi vozički so izredno odporni, lahki in nastavljivi, tako da jih je mogoče res natančno prilagoditi posameznemu psu.

invalidski voziček za pse
Invalidski voziček za pse Walkin’ wheels. Vir: Tačke na kolesih, FB stran

Potreba po vozičku oz. ortopedski opremi se skoraj zmeraj pojavi nenadno, tako rekoč čez noč in pogosto le za določen čas. A ko brez nje pes več ni mobilen in/ali je v bolečinah, je za njegovo dobro počutje nujno, da mu jo lahko čim prej zagotovimo. Marsikateremu lastniku psa je cena vozička prevelik finančni zalogaj, zato je nadvse dobrodošlo, da si jo zdaj lahko brezplačno izposodijo.

Če želite tudi vi podpreti omenjeni projekt Tačke na kolesih, jim lahko nakažete prostovoljne prispevke na račun Zavoda Psi in mi: SI56 6100 0002 4584 706, s pripisom »Za vozičke«.

(Zavod Psi in Mi, Studence 15 A, 3310 Žalec, davčna številka: 99917068, matična številka: 8810265000)

Nazaj