Posvet na temo dostopnosti volitev »Volilna pravica ni kaprica« - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Posvet na temo dostopnosti volitev »Volilna pravica ni kaprica«

volilna pravica
Volilna pravica bo omogočena tudi osebam z intelektualnimi in psihosocialnimi ovirami. Vir: Freepik

Vabimo vas, da se v sredo, 20. marca 2024, ob 9.30 uri udeležite posveta z naslovom »Volilna pravica ni kaprica« v Hiši Evropske unije (na naslovu Dunajska cesta 20, Ljubljana). Razprava bo potekala na temo zagotavljanja dostopnosti volitev ljudem z oviranostmi.

Projekt »Volilna pravica ni kaprica«, Gibanje za odpravo odvzema volilne pravice osebam z invalidnostjo, partnersko izvajajo tri nevladne organizacije – Zveza Sonček, Zavod Risa in Društvo za kulturo inkluzije – ob podpori Active Citizens Fund Slovenija. Njihov končni cilj je sprememba Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ) na način, da se zagotovi uresničevanje 29. člena Konvencije o pravicah invalidov ter preprečevanje diskriminacije zaradi invalidnosti.

V prvem delu posveta bodo naslovili pravni vidik zagotavljanja enake volilne pravice vsem odraslim državljanom ter strategije zagotavljanja dostopnosti volitev ljudem z oviranostmi (na primer, prilagoditev gradiv v lahko branje za volivce in volivke z intelektualno oviro, starejše). Prikazali bodo tudi primere dobrih praks iz drugih držav. V drugem delu bo potekala okrogla miza, na kateri se bodo predstavniki različnih strok in institucij ter ljudje z izkušnjo oviranosti pogovarjali o enaki volilni pravici, možnosti zlorab in pomenu dostopnosti volitev.

osebe z oviranostmi
Volilna pravica za vse. Vir: Društvo za kulturo inkluzije

Volilna pravica oviranih zdaj tudi uzakonjena

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo je na 16. seji odbora sprejel predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ-E), s katerim se bo vrnila volilna pravica vsem osebam, ki jim je bila v preteklosti odvzeta. V prihodnje ne bo nikomur več mogoče odvzemati volilne pravice in Slovenija bo 15 država Evropske unije, kjer ne bo več odvzemanja volilne pravice komur koli, ki bo postavljen pod skrbništvo, tudi osebam z različnimi invalidnostmi.

Odbor je predlog in vse končne amandmaje, ki so temeljili na predlogu Državnega sveta, sprejel soglasno oz. z vsemi glasovi vseh članov odbora, ki so glasovali. Ker gre za zakon, ki ureja volilno zakonodajo, mora za zakon glasovati 2/3 članov odbora in v tretjem branju oz. sprejemanju še 2/3 vseh poslancev Državnega zbora. Na odboru so bile spremembe in amandmaji sprejeti soglasno z vsemi glasovi vseh poslancev (100 %), ki so člani odbora.

Osebam z oviranostmi bo tako po skrajšanem postopku kmalu omogočeno, da bi lahko glasovale že na junijskih volitvah v Evropski parlament. Dopolnjen predlog novele zakona osebam z intelektualnimi in psihosocialnimi oviranostmi poleg aktivne vrača tudi pasivno volilno pravico ter ustrezno opredeljuje pravico do pomočnika osebi, ki bo na volišču potrebovala pomoč.

Nazaj