Demenci prijazna točka: odprtje v Novem mestu - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Postali smo Demenci prijazna točka!

Demenci prijazna točka - odprtje
Vir: Zavod Brez ovir.

Demenci prijazna točka: utrinki z odprtja v Novem mestu

V poslovni enoti Zavoda Brez ovir Novo mesto smo danes svečano odprli novo Demenci prijazno točko na Novem trgu 7. Na vhodna vrata zavoda smo namestili znamenito nalepko s spominčicami, po kateri lahko mimoidoči prepoznajo točko, kjer strokovno usposobljeno osebje pomaga ljudem z demenco.  

Zbrane je uvodoma nagovorila Bojanka Genorio, članica upravnega odbora iz združenja Spominčice – Alzheimer Slovenija, ki je poudarila predvsem pomen tovrstnih lokacij, saj lahko za demenco zboli vsakdo med nami: »S skupno podporo vseh deležnikov v lokalnem okolju prispevamo k temu, da osebe z demenco ostanejo čim dlje samostojne in da ohranimo njihovo dostojanstvo. Želim vam, da vaše plemenito poslanstvo opravljate ponosno in z zanosom.« V Spominčici si tako že leta prizadevajo, da bi pomagali vsem, ki se soočajo s to boleznijo, tudi njihovim svojcem.   

Strokovni vodja osebne asistence v Zavodu Brez ovir Barbara Kukman se prav tako dobro zaveda pomena pravočasne pomoči dementnim osebam: »Demenca je pereč problem današnjega časa. Pri njej gre za kronično napredujočo bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah in se kaže z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, izražanja in presoje, vedenja in čustvovanja. Kljub splošno razširjeni miselnosti, demenca ni bolezen samo starejše starostne populacije, temveč iz leta v leto za njo zbolevajo čedalje mlajše generacije.«

Učinkovita pomoč osebam z demenco

Kot je poudarila Barbara Kukman, zares učinkovitega zdravila za demenco še vedno ni, obstaja pa čedalje več znanja o njej, ki omogoča, da okolica, predvsem pa družina, obolelemu omogoči čim boljše življenje z boleznijo. Če ima okolica dovolj znanja, da prepozna bolnikovo vedenje kot del bolezni, na katero sam nima vpliva, ravna z večjim razumevanjem in z uporabo primernih orodij oziroma postopkov ter tudi sebi olajša potek skrbi za obolelega.

Demenci prijazna točka je torej namenjena osebam z demenco, njihovim svojcem in tudi vsem drugim v lokalnem okolju, saj bi morali ključne znake te bolezni prepoznati vsi. Na takšni lokaciji lahko kdorkoli dobi pomoč in informacije glede demence ter se seznani z načini in postopki usmerjanja oseb, ki se izgubijo. Zaposleni na točki imajo potrebno znanje in informacije, tako da točno vedo, kako komunicirati z osebami z demenco in kako jim pomagati. Z odpiranjem takšnih točk tako zagotavljamo večjo varnost, obenem pa tudi prispevamo k večji vključenosti oseb z demenco v lokalno skupnost.

O dogodku so poročali tudi na osrednji regionalni televiziji Vaš kanal, njihovo novico si oglejte tukaj:

Več utrinkov z današnje otvoritve si oglejte v naši fotogaleriji.

Nazaj