Plečnikove Žale - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojene sanitarije

Dostopne sprehajalne poti

Plečnikove Žale

Kulturni spomenik državnega in svetovnega pomena.

Ljubljansko pokopališče Žale, znano tudi kot Plečnikove Žale, sodi med najbolj znamenita evropska pokopališča. To lahko pripišemo njihovi ureditvi znamenitega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Žale oziroma kompleks mrtvih je kulturni spomenik državnega pomena, od leta 2021 pa je vpisan tudi na seznam Unescove svetovne dediščine. Med izbrane spomenike spadajo poleg Žal tudi vodna os mesta in Trnovski most, kopenska os, ureditev arheološkega parka, cerkev sv. Mihaela na Barju in cerkev sv. Frančiščka Asiškega v Šiški.

Žale si lahko ogledate tudi virtualno ali pa se po predhodnem dogovoru pridružite njihovim ogledom. Ta v sodelovanju s Turistično informacijskim centrom Ljubljana (TIC) potekajo vsako leto od marca do oktobra in so brezplačna. Na pokopališču lahko poiščete tudi grobove znanih pokojnikov glede na lego na enem izmed interaktivnih zemljevidov, ali pa ga izberete iz abecednega seznama. Ta je razdeljen v štiri tematske sklope, in sicer v: splošno, pesniki in pisatelji, igralci in vojna grobišča. Skupaj je na voljo več kot 100 informativnih točk z dodatnim opisom groba ali pokojnika. Poiskati je možno tudi Plečnikovega. Tudi zato, ker si ga je mojster seveda oblikoval kar sam.

Dostopno parkiriščeParkirati je možno neposredno ob pokopališču. Parkirna mesta so sicer plačljiva, a je med njimi kar nekaj označenih za invalide.
Dostopen vhodVhod v kompleks je popolnoma dostopen in prilagojen, vežice pa imajo na vhodu prag.
Prilagojene sanitarijePrilagojene sanitarije se nahajajo pri Plečnikovi cvetličarni in na Novih Žalah.
Dostopne sprehajalne potiNekatere poti so asfaltirane, nekatere pa makadamske. Občasno je ponekod nasutega več peska, a deli, ki so najbolj zanimivi, so dostopni brez težav.

Dodatna ponudba

Plečnikove mestne osi.

Z mestnim avtobusom ali drugim prevozom se zapeljite še do središča Ljubljane, kjer boste našli še več Plečnikovih arhitekturnih biserov. Z avtobusom št. 2 se lahko peljete od Žal do Kongresnega trga, kjer se končuje kopenska os ali pa sestopite že pri Kliničnem centru in se odpravite na pot ob Ljubljanici – vodno os, ki vas vodi do njegovih najpomembnejših urbanističnih posegov.

Sorodna ponudba

Mestni muzej Ljubljana

Mestni muzej Ljubljana

Ljubljana in okolica

Celoten opis
B-restavracija

B-restavracija

Ljubljana in okolica

Celoten opis