Nasveti za varno kopanje v poletni sezoni - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Nasveti za varno kopanje v poletni sezoni

varno kopanje
Kopanje priporočajo le tam, kjer je kopalna voda čista. Vir: Freepik

Reke, jezera in morje ponujajo številne možnosti za rekreacijo in sprostitev ob vodi. Čeprav plavanje in čofotanje v čisti vodi krepi zdravje oz. dobro počutje, pa se moramo zavedati, da je voda lahko tudi nevarna, zato njene moči nikakor ne smemo podcenjevati. Za varno kopanje je treba upoštevati nekaj pomembnih nasvetov.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ) opozarjajo na upoštevanje nekaterih ključnih smernic, ki pripomorejo k večji varnosti vseh. Kopanje priporočajo le tam, kjer je kopalna voda čista. Še posebej v ribnikih in jezerih se pogosto pojavijo alge in bakterije, ki predstavljajo nevarnost okužbe, kopalna voda pa je lahko onesnažena tudi zaradi kemijskih in fizikalnih dejavnikov. Odsvetujejo kopanje po močnem dežju, saj je tudi takrat lahko voda onesnažena. Kadar poteka sluzenje morja, NIJZ svetuje, da se ne kopamo v morju, ki je pokrito s sluzjo.

Za varno kopanje upoštevajte priporočila

Omejiti je treba tudi vpliv izpostavljenosti soncu, opozarjajo na NIJZ. Čezmerno sončno sevanje (zlasti žarkov UV B) lahko akutno in kronično poškoduje kožo, oči in imunski sistem. Najpogostejši akutni učinki UV sevanja so rdečina, sončne opekline in vnetje oči. Glavni kronični učinki so kožni rak (nemelanomski in maligni melanom), spremembe v očesni leči (siva mrena ali katarakta), degenerativne spremembe kože in njeno pospešeno staranje. Preprečitev je preprosta: izogibanje sončnemu sevanju, zlasti sredi dneva, in zaščita (sončna krema, obleka, klobuk, ustrezna očala).

nasveti
Jezera in reke skrivajo številne nevarnosti. Vir: Freepik

Uprava RS za zaščito in reševanje izpostavlja, da morajo obiskovalci kopališča upoštevati vsa obvestila, opozorila in prepovedi, zapisane v kopališkem redu, ter navodila reševalcev iz vode. Kopalci se ne smejo oddaljiti od obale več kakor 150 metrov na morju, 100 metrov na stoječih vodah (jezera) in 30 metrov na tekočih vodah (reke). Otrok nikoli ne puščajte brez varstva v bližini vodnih površin, še manj v vodi, pa čeprav plitvi. Otroci ne poznajo nevarnosti, zato jih je treba vseskozi budno spremljati in opazovati.

Ne hodite v vodo, če se počutite slabo, s polnim ali praznim želodcem, pod vplivom alkohola ali drugih psihotropnih snovi. Ne precenjujte svojih sposobnosti in plavalnega znanja – če vas zgrabi krč, iztegnite in sprostite mišico. Nikoli ne skačite v kalno ali preplitvo vodo, še posebej ne na glavo, tudi brzice skrivajo presenečenja in pasti. Ravnajte premišljeno in ne izzivajte narave. Vedno upoštevajte vremenske razmere: če vas ujame nevihta, pojdite čimprej iz vode. Kakovost kopalnih voda v Sloveniji redno preverja Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso).

Bazenska dvigala in plažni stoli Zavoda Brez ovir

Za varno in udobno vstopanje oz. izstopanje gibalno oviranih oseb iz bazena se uporabljajo posebna bazenska dvigala, namenjena tako za javno kot zasebno uporabo v domačem bazenu. Ta omogočajo enostavno dostopanje do bazena tudi najtežje gibalno oviranim osebam, saj jih ni več treba fizično prestavljati z invalidskih vozičkov na rob bazena in nato v vodo. Vstop in izstop iz vode je mogoče s pomočjo bazenskega dvigala opraviti tudi brez asistenta.

Oglejte si demonstracijo uporabe mobilnega bazenskega dvigala i-Swim, ki smo ga v Zavodu Brez ovir dostavili v Olimpijski center Novo mesto – prikaz je izvedel znani parakolesar in paraolimpijec Primož Jeralič:

V Zavodu Brez ovir lahko med našo paleto pripomočkov izberete posebne ležalnike in hojice za na plažo. Nudimo vam tudi možnost izposoje pripomočkov za poljubno časovno obdobje:

amfibijski stol BluBeach, ki gibalno oviranim omogoča plavanje v vodi ter premikanje po različnih terenih, kot so mivka, pesek in kamenje;

ležalnik JOB stol, ki olajša vstop in izstop iz vode,

hojico JOB walker, saj omogoča dostop do plaže brez nasedanja v pesku, mivki ali drugi podlagi.

Za naročilo ali več informacij o pripomočkih pokličite na 070 463 316 – ali nam pišite na komerciala@brezovir.si.

Nazaj