Najboljše svetovne inovacije za gibalno ovirane - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Najboljše svetovne inovacije za gibalno ovirane

inovacije
Pametna očala za gluhe in naglušne. Vir: www.xander.tech

Tehnologija in umetna inteligenca spreminjata svet s svetlobno hitrostjo. Izbrskali smo najnovejše in revolucionarne inovacije, namenjene izboljšanju življenj oseb z različnimi oviranostmi in tudi starejše populacije.

Pametna očala za gluhe in naglušne, posebna očala za slepe in slabovidne, pametna blazina za udobnejše sedenje na invalidskem vozičku, naprava za boljši oprijem roke ali samovozeči invalidski voziček? Še nekaj let nazaj se je zdelo, da lahko tovrstni izdelki obstajajo le v znanstvenofantastičnih filmih, danes te inovacije po svetu uporablja vedno več uporabnikov. V prihodnosti pa bi lahko omenjene inovacije in tudi druge, ki temeljijo na umetni inteligenci, postale množično dostopne vsem.

Pametna očala za gluhe in naglušne

Ameriško podjetje iz Bostona je razvilo posebna pametna očala XanderGlasses, ki v vidno polje uporabnika postavijo prosojne ali barvne napise osebnih pogovorov, zato bi jih lahko uporabljali ljudje z izgubo sluha. Ta očala uporabljajo tehnologijo samodejnega prepoznavanja govora (ang. automatic speech recognition), ki zazna izgovorjene besede sogovornika in jih hitro pretvori v tekst za branje. V očala je vgrajena vsa potrebna tehnologija za uporabo podnapisov v realnem času: sledilna ploščica (ang. touchpad), mikrofoni, HD kamera, baterija in priključek za polnjenje baterije.

pametna očala
Pametna očala za slepe in slabovidne. Vir: www.letsenvision.com

Pametna očala za slepe in slabovidne

Tehnologija, ki deluje na podlagi umetne inteligence, pa lahko pomaga tudi osebam z motnjami vida. V zadnjih letih se je razcvetel razvoj pametnih očal, ki lahko z integrirano tehnologijo umetne inteligence analizirajo okolje in uporabniku pomagajo z zvočnimi opisi. Nizozemsko podjetje Envision je tako razvilo očala, opremljena s kamero in vgrajenim zvočnikom, preko katerega uporabniku preberejo na glas skenirano besedilo. Očala lahko poleg napisanih besedil prepoznajo tudi osebe, predmete v okolju, ali pa vam na glas opišejo, kaj se nahaja v prostoru.

Samovozeči invalidski voziček

Samovozeči avtomobili so po svetu že v uporabi, uporabniki pa bodo kmalu lahko vozili tudi samovozeče invalidske vozičke. Kanadsko podjetje Adventus Robotics je razvilo invalidski voziček, ki se lahko pelje sam brez posebnega upravljanja. Opremljen je s kamerami in senzorji, za varno navigiranje po mestu ali v večjih zaprtih prostorih pa uporablja umetno inteligenco. Omenjeno tehnologijo je mogoče namestiti tudi na kateri koli ročno upravljani invalidski voziček in ga tako spremeniti v samovozečega, zaradi česar bi ta tehnologija kmalu lahko postala množično dostopna vsem.

pametna blazina
Pametna blazina za lažje sedenje na invalidskem vozičku. Vir: www.kalogon.com
Pametna blazina za invalidske vozičke

Osebe, ki redno uporabljajo invalidski voziček, lahko dobijo preležanine ali poškodbe zaradi slabe cirkulacije. Predolgo sedenje lahko resno ogrozi zdravje, če oseba ne more vstati in pretegniti hrbta, pa je celo smrtno nevarno. Rešitev za udobnejše sedenje je predstavilo podjetje Kalogon, ki je razvilo prvo pametno blazino za invalidske vozičke. Blazina zmanjša pritisk na zadnjico, stegna in predel trtice, tako da vsakih nekaj minut avtomatsko spremeni svoj položaj. Vsebuje tehnologijo, ki meri pritisk telesa na podlago in na podlagi meritev bolj ali manj napihne predele sedišča.

Naprava za boljši oprijem roke

Življenje s šibkimi ali paraliziranimi rokami oz. z omejenim oprijemom predstavlja veliko vsakodnevnih izzivov. Ameriško podjetje Hominid X je zato na trg lansiralo inovativen nosljiv pripomoček, ki posameznikom pomaga, da si povrnejo oprijem. Pripomoček z imenom Fiber lahko tekmuje z robotskimi rokami oz. rešitvami v podobnem smislu funkcionalnosti, hkrati pa ohranja dostopno ceno. Deluje tako, da cilinder na zapestnici v obliki ure vsebuje močno vrvico z vzmetjo, ki jo povlečete okoli predmeta in pritrdite na kavelj, ovit okoli konice prstov. Ko je vrvica s pomočjo vzmeti zataknjena, s prsti ustvarite močan naravni oprijem. Z napravo lahko primete večino predmetov, ki jih potrebujete čez dan.

Nazaj