Na dan slovenske knjige nagrajujemo! - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Na dan slovenske knjige nagrajujemo!

Dan slovenske knjige_ Lev Rogi v Afriki
Lev Rogi v Afriki je slikanica z avtobiografsko pripovedjo avtorja Igorja Plohla. Vir: spletna stran Igorja Plohla.

V mesecu aprilu knjigam posvečamo posebno pozornost. 2. aprila namreč praznujemo mednarodni dan knjig za otroke, danes, 20. 4., dan slovenske knjige, 23. aprila pa še mednarodni dan knjig in avtorskih pravic. Kot preteklo leto, tudi letos ob tem z vami delimo naš predlog za čudovito knjižno darilo – priporočamo vam slikanico Lev Rogi v Afriki Igorja Plohla. Izbrali smo jo, ker se nam zdi njena vsebina primerna za vse generacije, lev Rogi namreč v zgodbi odkriva svoj pogum, pripravljenost podati se v neznano in sprejeti nepričakovane ovire. Kljub temu, da je levje hraber, pa mu ne manjka tudi drugih povsem vsakdanjih občutkov, kot so strah, jeza in dvom. A ravno na potovanju v Afriko odkrije, da je vse ovire zmožen preseči ter da je življenje še vedno naravnost čudovito in polno osupljivih presenečenj.

Slikanica je opremljena z ljubkimi, a ne banalnimi ilustracijami Urške Stropnik Šonc, ki je opremila večino knjig o levu Rogiju. Hkrati pa je vsebina na koncu popestrena še z zelo zanimivim fotogradivom Plohlovega dejanskega potovanja v Tanzanijo, deželo Masajev. Ti sicer živijo tudi v Keniji, kjer so še močneje zastopani, saj jih je tam skoraj trikrat več. Glede na to, da se v Zavodu Brez ovir ukvarjamo tudi z dostopnim turizmom, za katerega se trudimo, da bi bil vse širše zastopan, je Lev Rogi v Afriki več kot primerna izbira. Avtor Igor Plohl je knjigo, ki jo bomo podarili v nagradni igri (več spodaj), opremil tudi s srčnim posvetilom ter svojim podpisom.

O avtorju

Z avtorjem slikanice, Igorjem Plohlom, pisateljem, učiteljem, geografom in sociologom, smo se odločili povezati iz več razlogov. Plohl je navdih za pisateljsko ustvarjanje našel v svoji življenjski okoliščini, ki mu je leta 2008 življenje postavila na glavo. Po poškodbi hrbtenice, ki jo je utrpel zaradi zlomljenega klina lestve med popravilom strehe, je namreč postal paraplegik in uporabnik invalidskega vozička. Leta 2009 je izšla njegova prva slikanica Lev Rogi: sreča v nesreči z ilustracijami nekdanjih učencev. Gre za prvo zgodbo o levu Rogiju, ki je nastala povsem spontano, saj je avtor želel svojim učencem, ki so zanj pripravili dobrodelno prireditev, pojasniti, kaj se mu je pravzaprav zgodilo. Pri tem je uporabil pravljično obliko, ime glavnega junaka Rogija pa je anagram njegovega imena

Hkrati pa njegova dela spremljamo in promoviramo že dlje časa, dodali smo jih tudi na naš seznam knjig z vsebino oviranosti, ki jih priporočamo v branje. Do danes so se prvi slikanici o levu Rogiju pridružile še štiri, Plohl pa ravno zaključuje še peto, ki bo nosila naslov Lev Rogi premaguje ovire. Ta bo osveščala otroke in njihove starše o arhitektonskih in drugih ovirah, s katerimi se srečujejo osebe z oviranostmi. Hkrati pa to niso edina dela, saj lahko v njegovi zbirki najdete še avtobiografski roman Ne domišljaj si, pravljico Brezzobi tiger ter mladinsko pustolovsko zgodbo Dogodivščine v Prlekiji. Svoja dela veliko predstavlja tudi po vrtcih in šolah; do konca leta 2019 je opravil več kot 200 predstavitev svojih knjig po vsej Sloveniji.

Nagradna igra na dan slovenske knjige

Želimo si, da bi lev Rogi s svojo odločnostjo in pozitivnim pristopom ter svojo čustveno prepričljivostjo pustil vtis na čim več bralcev. Jim dal misliti in hkrati dal zagona, da se lotijo stvari, o katerih sanjarijo že dlje časa, a še niso zbrali dovolj poguma. Zato smo se odločili en izvod Leva Rogija v Afriki podariti tudi nekomu izmed vas. Če ga želite, na današnji dan slovenske knjige in do 21. 4. sodelujte v naši nagradni igri na Facebooku, kjer ga lahko z nekaj sreče brezplačno prejmete prav vi!

Knjižna dela Igorja Plohla močno priporočamo v vsakem primeru. Z njimi boste odkrili, da ima Slovenija res veliko umetniških talentov in da se kreativni, pogumni “Rogi” morda skriva tudi v vašem sosedu, sorodniku, morda v vas. Podprimo ga.

Dan slovenske knjige zaznamuje potovanje Igorja Plohla v Tanzanijo
Igor Plohl na svojem potovanju po Tanzaniji, ki je služilo kot navdih za Leva Rogija v Afriki. Vir: osebni arhiv Igorja Plohla.

Slikanico Lev Rogi lahko tudi “prelistate” na spodnjem posnetku, hkrati ima Plohl na svojem YouTube kanalu o potovanju objavljeno potopisno predavanje.

Nazaj