Muzejska zbirka IMV Novo mesto - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dodatna dostopna ponudba

Dolenjski avtomobilsko-prikoličarski velikan.

Klub prijateljev IMV je v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije in številnimi partnerji, pokrovitelji ter podporniki postavil na ogled muzejsko zbirko razvoja avtomobilske in prikoličarske industrije na Dolenjskem, ki se nahaja v Drgančevju v Novem mestu.

Zbirka IMV je pomembna tako iz lokalnega kot nacionalnega vidika. Prikazuje zgodovino avtomobilske in prikoličarske industrije na Dolenjskem, ki je ključno vplivala na življenje v celotni regiji, še vedno pa ima velik vpliv na razvoj celotnega gospodarstva in pomeni promocijo uspešnih proizvodov v Sloveniji po vsem svetu.

Razstavljeno gradivo kot celota prikazuje razvoj osebnih in dostavnih avtomobilov ter počitniških prikolic in avtodomov od leta 1954 do 2012. Razstavljena vozila so v lasti kluba, TMS-ja ter treh naslednic IMV-ja. Poleg tega je na ogled še vrsta drobnih predmetov, znakov, prospektov, tehnične dokumentacije, tovarniških glasil, katalogov in maket. Muzejsko zbirko še dopolnjujemo.

Muzejska zbirka je za obiskovalce odprta vsako soboto od 10.00 do 12.00 ure, skupinski ogledi pa so možni tudi med tednom, dopoldne ali popoldne, po predhodni najavi in dogovoru. Kontaktna oseba je g. Vojko Grobovšek, tel. 031 819 988.

Dostopno parkiriščeParkiranje je možno pred Muzejsko zbirko IMV.
Dostopen vhodDostopne so vse tri dvorane, kjer se nahajajo vozila in počitniške prikolice.
Prilagojene sanitarijePrilagojenih sanitarij žal ni. Najbližje javne prilagojene sanitarije se nahajajo na bencinski črpalki OMV v Novem mestu, ki je od muzejske zbirke oddaljena približno 100 m.
Dodatna dostopna ponudbaZbirke v matičnem Tehniškem muzeju Slovenije in nekaterih njegovih drugih depojskih enotah (Pivka).

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Največji slovenski muzej.

Tehniški muzej Slovenije domuje v nekdanjem samostanskem oz. grajskem kompleksu v Bistri pri Vrhniki. Naselje in grad nosita ime po bistri vodi kraških izvirov, ki dajejo okolju poseben čar. Bistra je svojo kulturno, politično, gospodarsko in družbeno vlogo v minulih stoletjih zamenjala kar trikrat: od leta 1260 do razpustitve v letu 1782 je bila kartuzija, po prenovi leta 1826 je služila kot graščina, od leta 1951 pa je stalno prebivališče Tehniškega muzeja Slovenije. Glavne muzejske zbirke se nahajajo v nekdanjem kartuzijanskem samostanu

Namen ustanovitve muzeja je bilo evidentiranje, zbiranje, urejanje, hranjenje, varovanje, posredovanje in zaščita tehniške dediščine, povezane z razvojem obrti in industrije na slovenskih tleh. Tehniški muzej Slovenije velja za največji slovenski muzej in na več kot 6000 m² razstavnih površin daje na ogled ogromno stalnih zbirk, in sicer: cestni promet, kmetijstvo, lesarstvo, gozdarstvo, lov in ribolov, tiskarstvo, tekstil, področje elektrike in obdelavo kovin. Žal vse gibalno oviranim niso dostopne, saj gre zaradi njegove arhitekturno-zgodovinske posebnosti za delno prilagojen muzej. Z malo truda in s spremljevalcem si lahko ogledate vse razstave, ki so v pritličnih prostorih. Zunanje poti so makadamske s ponekod globljim nasutjem peska, zato je vožnja z vozičkom na ročni pogon otežena.

V pritličju se nahaja del kmetijske, elektro in prometne zbirke, ki je najbolj znana po protokolarnih vozilih. Posebno mesto v muzeju zavzema zbirka limuzin, ki jih je uporabljal nekdanji jugoslovanski predsednik Tito. Gre za redke primerke prestižnih limuzin z visoko tehnično in zgodovinsko vrednostjo. Med njimi so Mercedes 540K iz leta 1939, ki ga je Titu podarilo hrvaško notranje ministrstvo, Packard iz leta 1937, ki ga je Titu leta 1945 podaril nekdanji voditelj Sovjetske zveze Stalin, dva ZIS-a iz leta 1954- dar Nikite Hruščova, ki je nasledil predsednika Sovjetske Zveze Stalina, Horch 951A, dar Tretje ruske armade, Rolls Royce iz leta 1952, ki ga je Titu podarila Republika Slovenija in še vrsta drugih.

Zbirke in razstave v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri so resnično zanimive in poučne, vodiči pa se povsem prilagodijo vašim željam. Opozorili so nas, da celoten voden ogled lahko traja tudi do 2 uri, sami pa se lahko tam zadržite še več ur po vodenju. Vsekakor muzej predstavlja lepo priložnost za idealen enodnevni izlet.

Novo mesto in okolica

Število ponudb: 3

Preveri ponudbe

Sorodna ponudba

Hotel Balnea

Novo mesto in okolica

Celoten opis

Termalna Panonska Slovenija

Število ponudb: 58

Preveri ponudbe