Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Ljudem in živalim prijazno podjetje

Ljudem in živalim prijazno podjetje
Vir: Jamie Street.

V pretekli objavi smo že pisali o terapevtskih učinkih živali na človeka in njihovi dobrodejnosti za naše počutje, zdravje in medsebojne odnose. Le malo ljudi pa ima stik z živalmi tudi v svojem delovnem okolju. Živali imajo pozitiven vpliv na človeka tudi v delovnem okolju, kar so prvič dokazali pred nekaj leti. Živalim prijazno podjetje statistično po raziskavah beleži višje kazalnike uspeha, od zaposlovanja do atmosfere, produktivnosti in zadovoljstva zaposlenih.

Živalim prijazno podjetje: prednosti

Raziskave so pokazale več prednosti, anketa živalske klinike Banfield pet hospital imenovana PAWrometer je na primer predstavila naslednje ugotovitve:

  • 88% zaposlenih v živalim prijaznem podjetju meni, da delo ob živalih izboljšuje njihovo počutje,
  • 83% jih je navedlo, da prisotnost živali na delovnem mestu zmanjšuje stres,
  • 83% je dejalo, da jim je to zvišalo lojalnost in pripadnost podjetju,
  • 81% je izboljšalo razmerje med delom in zasebnim življenjem,
  • 80% jim je izboljšalo moralo,
  • 79% zaposlenim je prisotnost živali na delovnem mestu izboljšala medosebne odnose,
  • 66% jim je izboljšalo produktivnost,
  • več kot polovica (53%) zaposlenih v podjetjih, kjer živali niso dobrodošle, bi bolj verjetno ostalo zaposlenih v podjetju, če bi podjetje dovoljevalo družbo svojega ljubljenčka.

Druge raziskave pa navajajo, da prisotnost živali znižuje visok krvni tlak, možnost srčnih obolenj in povišanega holesterola. Pri tem resnejše srčne napade preživi kar 94% tistih, ki imajo hišne ljubljenčke, medtem ko je tistih brez njih le 72%. Lastniki hišnih ljubljenčkov imajo tudi manj stroškov z zdravljenji in manj obiskov zdravnika.

Otroci, obdani z živalmi, pa imajo praviloma višjo samozavest, so manj osamljeni in imajo boljše socialne veščine.

Živalim prijazno podjetje mora izpolnjevati določene pogoje
Vir: Pixabay.

Pogoji za živalim prijazno podjetje

V prvi vrsti seveda vsak zaposleni potrebuje dovoljenje direktorja oziroma soglasje vodstva in zaposlenih, ki se morajo ob živali dobro počutiti. Prav tako primerno in varno okolje potrebuje tudi hišni ljubljenček. Njihove posebnosti pozna vsak lastnik, hkrati pa klinika Banfield pet hospital daje še nekatere smernice. In sicer naj bodo živali pred prihodom na delovno mesto zdrave in ustrezno ter redno cepljene. Živalim naj bodo vedno na voljo sveža in čista voda ter redni sprehodi.

Priporočajo tudi strokovno oceno primernosti psa, ki jo na podlagi njegovega karakterja in osebnega pregleda poda usposobljeni pasji trener. Psom se lahko nameni različne barvne povodce, ki zaposlene opozarjajo na določene posebnosti. Zaposleni pa so lahko na podlagi njih ustrezno usposobljeni za najboljše načine približevanja in druženja s psi, glede na njih.

Zavod Brez ovir je sodobno podjetje

Sodobno, človeku in živalim prijazno podjetje je tudi naš Zavod Brez ovir. Občasno lahko tako v naši ljubljanski kot mariborski poslovalnici srečate dva prijazna kužka, ki s svojim terapevtskim učinkom blagodejno delujeta na zaposlene in goste ter občasno dodatno popestrita delovni dan. Slišita na ime Uki in Marley, predvsem pa imata velik posluh za razne priboljške :).

Fotografija se ob kliku nanjo poveča.

Več podatkov raziskave…

Nazaj