Brdo pri Kranju: dostopna zelena oaza - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Dostopne sprehajalne poti

Park Brdo pri Kranju

Na najvišji ravni.

Grad Brdo pri Kranju je izdelan v renesančnem slogu, saj ga je leta 1510 dal postaviti deželni glavar in kranjski vicedom, Jurij Egkh. Grad je bil sicer večkrat prezidan, leta 1562 pa se je v njem, takratnem pomembnem središču razvoja protestantizma, ustavil tudi Primož Trubar, ki je lastniku Adamu Brdskemu kasneje podaril tudi enega prvih izvodov Dalmatinove Biblije.

S prihodom Zoisov je Brdo doseglo mednarodno slavo, saj je tu svetovno znan botanik baron Karel Zois uredil tudi prvi alpski botanični vrt. Grad obdaja kar 496 hektarov zelenih površin, ki so urejene v čudovit park z neokrnjeno naravo. Manjši del (70 ha) predstavlja grajski park, na večinskem pa je urejen naravni rezervat za divjad.

V prejšnjem stoletju je v dvorcu občasno bivala jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević, po drugi svetovni vojni pa ob svojih obiskih v Sloveniji Josip Broz – Tito, ki je grad uporabljal kot poletno in protokolarno rezidenco. Najlepše opremljen in vzdrževan slovenski grad je danes glavni protokolarni objekt Republike Slovenije in gosti predsednike, predstavnike kraljevih družin, diplomate in druge ugledne svetovne osebnosti.

Posledično je najbolje vzdrževana grajska stavba v Sloveniji in je poleg vloge, ki jo igra v državnem protokolu, znan tudi po ohranjanju kulturne dediščine. Grajski saloni in hodniki se ponašajo z bogatimi zbirkami kipov in slik slovenskih umetnikovstilnega pohištva iz različnih zgodovinskih obdobij, dragocenih kristalnih lestencevpreprog in z bogato založeno grajsko knjižnico.

Dostopno parkiriščeOb vseh dostopih so urejena označena invalidska parkirišča.
Dostopen vhodVhod je dostopen po asfaltirani poti z visoko ograjo, kjer je takoj ob vhodu že blagajna za nakup vstopnic. Obiskovalci z Evropsko kartico ugodnosti za invalide imajo v Park Brdo prost vstop.
Prilagojene sanitarijePosestvo vsebuje tudi prilagojene sanitarije.
Dostopna kavarna ali restavracijaNa posestvu se nahaja več gostinskih objektov, kjer so dostopni vsaj zunanji deli.
Dostopne sprehajalne potiPoti so večinoma brez arhitektonskih ovir in asfaltirane, ponekod pa iz ustrezno zbitega makadama. Tudi mostički so lepo dostopni in brez velikih razlik s potjo, tako da so poti primerne za vse vrste invalidskih vozičkov. Pri motornih je priporočljiva le zmogljiva, polna baterija.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Brdo pri Kranju je prizorišče za najrazličnejše dogodke.

Posestvo ponuja tudi kar nekaj možnosti najema. Sodobno zasnovan in v steklo odet kongresni center z okoli 9.000 m2 uporabnih površin ponuja možnosti organizacije najrazličnejših dogodkov. Različne velikosti konferenčnih dvoran na Posestvu Brdo omogočajo popolno prilagoditev zahtevam naročnikov. Sprejmejo od 10 do 550 udeležencev. Prostori so primerni za različne tipe srečanj, od zasedanj, plenarnih srečanj in konferenc, do delovnih sestankov in dela po skupinah.

Največje jezero na Brdu pa se ponaša s slikovitim Račjim otokom. Račji otok je idiličen otok na katerem se nahajajo lesen paviljon in brunarica s pokrito teraso. Na otok vodi romantičen leseni most, otok pa je le streljaj odmaknjen od Kongresnega centra Brdo, a predstavlja povsem drug svet. Umaknjen v naravo, vašemu dogodku daje zasebnost, sproščenost, obenem pa tudi eleganco. Prostor je zelo primeren za intimnejši dogodek v objemu gozda, s pogledom na jezero, kot so denimo poroke, pikniki, zabave itd.